Jedan test otkriva rizik od četiri vrste raka: Naučnici na pragu revolucionarnog otkrića

Stručnjaci bi mogli da predvide rizik od razvoja raka jajnika, dojke, materice i grlića materice koristeći ćelije uzete prilikom rutinskog pregleda.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 02.02.2022.

09:15

Jedan test otkriva rizik od četiri vrste raka: Naučnici na pragu revolucionarnog otkrića
Ilustracija Foto: Shutterstock/create jobs 51

Naučnici rade na revolucionarnom testu za predviđanje rizika od četiri raka kod žena koristeći jedan uzorak uzet tokom skrininga grlića materice.

Koristeći ćelije grlića materice uzete tokom rutinskog pregleda, stručnjaci bi mogli da uoče rak jajnika i dojke ili da predvide njihovu verovatnoću razvoja, prema dva rada objavljena u časopisu Nature Communications.

Rak dojke – prepoznajte simptome, prevencija je ključna

Dalji rezultati se očekuju od sposobnosti VID testa (koji identifikuje rizik od raka kod žena), a koji bi mogao da predvidi i rak materice i grlića materice, rekli su istraživači.

Test bi na kraju mogao da omogući ranije otkrivanje sva četiri karcinoma kod mlađih žena, pa čak i da "zaustavi rak pre nego što se razvije", rekli su stručnjaci, što bi bilo veoma značajno za zdravlje žena.

"Ovo bi moglo da napravi korak ka promeni u skriningu ključnih karcinoma – ne da se ne otkriju rano, već da se spreči njihov razvoj", rekla je Atena Lamnisos, izvršna direktorka firme Eve Appeal, koji finansira ovo istraživanje u saradnji sa Evropskim istraživačkim savetom.

"Stvaranje novog alata za skrining za četiri najčešća karcinoma koji pogađaju žene – posebno onih koje je trenutno najteže otkriti u ranoj fazi – iz jednog testa moglo bi da bude revolucionarno", kaže se u izveštaju.

Rak grlića materice ubija sve više žena, a ovaj test otkriva bolest u ranoj fazi VIDEO

"Ovo istraživanje je neverovatno uzbudljivo", rekla je Liz O'Riordan, hirurginja koja se bavi pretežno operacijama raka dojke, a kojoj je takođe dijagnostikovana ova bolest.

"U ovom trenutku ne postoji skrining test za rak dojke kod žena mlađih od 50 godina. Ako ovaj test može da pomogne da se otkrije kod žena sa visokim rizikom od razvoja raka dojke, jajnika, grlića materice i materice u mlađim godinama, to bi moglo potpuno da promeni sve", kaže ona.

Istraživači su koristili uzorke ćelija grlića materice od 242 žene sa rakom jajnika i 869 žena koje nisu imale rak. Zatim su izmerili 14.000 epigenetskih promena i identifikovali jedinstveni DNK potpis koji bi mogao da se koristi za uočavanje ili predviđanje prisustva raka jajnika.

To im je omogućilo da identifikuju 71,4 odsto žena ispod 50 godina i 54,5 odsto žena starijih od 50 godina sa karcinomom jajnika sa 75 odsto specifičnosti. Nalazi su dalje potvrđeni u dodatnoj grupi žena, gde je 47 imalo rak jajnika, a 227 nije.

Rani simptomi raka jajnika koje ne bi trebalo da ignorišete

U drugoj studiji, istraživači su analizirali epigenetske promene u uzorcima ćelija grlića materice kod 329 žena sa karcinomom dojke sa lošom prognozom i 869 žena bez te bolesti. Uspeli su da identifikuju žene sa rakom dojke na osnovu jedinstvenog epigenetskog potpisa. Nalaz je potvrđen u manjem skupu uzoraka od 113 pacijenata obolelih od raka dojke i 225 žena bez raka dojke.

"Naše studije su primenile potpuno nov pristup i procenjuju rizik kod pojedinca za više od jednog karcinoma procenom nekoliko različitih epigenetskih otisaka u jednom uzorku za skrining grlića materice", rekao je profesor Martin Vidšvendter sa Univerziteta u Inzbruku, koji vodi istraživanje.

Vidšvendter je upozorio da će biti potrebna dalja istraživanja i klinička ispitivanja velikih razmera kako bi se potvrdilo da testovi mogu efikasno da predvide verovatnoću da će se kod žena razviti rak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: