Bakterije vrebaju iz šminke, naočara, sočiva

Iako se oči uglavnom uspešno brane od prašine i drugih neprijatnih nevidljivih čestica, ponekad se, ipak, dogodi da se pojavi vidljiva upala, praćena crvenilom, suzenjem, svrabom.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2020.

19:55

Bakterije vrebaju iz šminke, naočara, sočiva
Foto:depositphotos/aliced

Stručnjaci upozoravaju da bi do ovih neprijatnih pojava vrlo retko dolazilo kada bismo sa svojim čulom vida postupali pravilno i pažljivo, pišu Večernje novosti.

Šta su najčešće greške?

-Trljanje rukama može da dovede do iritacije očiju. Iritiranje izaziva i dim cigarete, ali i druge materije koje gore, zbog čega oko pocrveni i reaguje upalom.

- Oči nikada ne treba dodirivati prljavim predmetima, kao što su, recimo, maramice. Trun prašine suze spiraju u unutrašnji ugao očiju, gde više ne stvara teškoće. Ako nemate strpljenja da to sačekate, već oko trljate, to može da dovede do oštećenja rožnjače i upale konjuktiva, što onda zahteva lečenje.

- Šminka, takođe, može da bude izvor infekcije zbog češćeg diranja oka za vreme nanošenja, ali i zbog nedovoljno čistog kozmetičkog preparata. Razne četkice za nanošenje šminke mogu biti odlična podloga za bakterije, ukoliko se redovno ne čiste.

- Nošenje naočara zahteva poseban tretman. Do upale oka mogu dovesti ukoliko se povremeno ne peru u mlakoj vodi i neutralnom sapunu, jer se prljavština sa naočara prenosi u oči.

- Sočiva i šminka zajedno zahtevaju posebnu pažnju. Pre skidanja ili stavljanja sočiva ruke obavezno operite. Sočiva takođe treba prati, dezinfikovati i držati u posudi namenjenoj tome, napunjenoj tečnošću za sočiva. Sa sočivima nikako ne treba da se spava, jer se tokom noći množe bakterije, izazivajući upalu u oku. Isto će se dogoditi i ako uveče zaboravimo da stavimo sočiva u dezinfekcioni rastvor. Vraćanjem nedezinfikovanih sočiva u oči, vratićemo i sve bakterije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: