Tehnopolis

Četvrtak, 05.10.2023.

08:15

Predstavljen Android 14 – evo šta novo donosi

Google je juče održao prezentaciju na kojoj je predstavio nekoliko novih uređaja. Pored njih, američka kompanija predstavila je i novu verziju operativnog sistema – Android 14.

Izvor: Bajtbox

Predstavljen Android 14 – evo šta novo donosi
Foto: Profimedia

Kako navode iz kompanije Google, oni svake godine nastoje da omoguće nadogradnju operativnog sistema za Android uređaje koja će značajno poboljšati iskustvo korisnika. S velikim fokusom na prilagođavanje, kontrolu i poboljšane funkcije pristupačnosti, Android 14 je tu.

Glavni fokus je prilagođavanje, odnosno personalizacija. Dok iOS ima za cilj da ponudi slično iskustvo svim korisnicima, Android obećava još personalizovanije iskustvo. Tako će korisnici od Android 14 nadogradnje imati još više opcija za prilagođavanje, kako bi dodatno poboljšali iskustvo korišćenja uređaja.

Tako je sada Material You na još višem nivou. Sa Android 14 nadogradnjom korisnici mogu podese prilagođene prečice na zaključanom ekranu, omogućavajući brzi pristup njihovim omiljenim aplikacijama i funkcijama. Postoje i razna prilagođavanja za zaključani i početni ekran, a uz nove AI pozadine, korisnici imaju mogućnost podese pozadinu koja odgovara upravo njima. Za one koji ne teže preteranom doterivanju, tu je sofisticirana monohromna tema sa prigušenim bojama.

Osim personalizacije, novi Android nudi odličan kvalitet fotografije i video snimaka. Ultra HDR obezbeđuje da fotografije prikazuju živopisnije boje, svetlije pozadine i dublje senke.

Health Connect je nova platforma koja korisnicima pruža praćenje aktivnosti i zdravstvenih podataka. Android uvodi i nova pravila za deljenje podataka koja vam daju bolji uvid u to kako aplikacije koriste vaše podatke.

Sa aspekta pristupačnosti, tu je veliki broj novih funkcija za osobe sa slabim vidom i oštećenim sluhom.

Stabilna Android 14 nadogradnja već je dostupna za Pixel uređaje, a uskoro se očekuje i da ostali Android proizvođači počnu da nadograđuju svoje telefone na stabilnu Android 14 verziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

16 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: