Microsoft potvrdio da je prekinuo saradnju sa banjalučkom kompanijom

Američka kompanija Majkrosoft (Microsoft) potvrdila je da IT kompanija "Prointer ITSS" više nije njihov partner.

Tehnopolis

Izvor: B92, Beta

Subota, 19.02.2022.

15:42

Microsoft potvrdio da je prekinuo saradnju sa banjalučkom kompanijom
Foto: JPstock / Shutterstock.com

Time je i ozvanična informacja koja se u medijima u BiH pojavila pre dva dana, mada je uprava "Prointera" pokušala da demantuje da je Majkrosoft prekinuo saradnju sa njima.

Iz Majkrosofta za sarajevski portal Klikd (klix.ba) nisu želeli da govore o detaljima prekida partnerstva sa "Prointerom", ali je sasvim izvesno da se to desilo zbog proširenih američkih sankcija srpskom članu Predsedništva BiH i lidera SNSD-a Miloradu Dodiku Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a.

Mada formalno nije u vlasništvu porodice Dodik, ta kompanija se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika.

Dodik je ranije potvrdio da je njegov sin Igor povezan sa "Prointerom".

"Nije vlasnik ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode", rekao je 2019. godine Dodik u Narodnoj skupštini.

"Prointer" je kompanija, koja je od svog osnivanja u Republici Srpskoj 2015. godine do danas zabeležila ogroman rast, zahvaljujući prvenstveno tome što je na tenderima u BiH dobijala brojne, višemilionske poslove.

U samo tri godine IT kompanija "Prointer" prešla je put od Majkrosoftvovog partnera godine (2018.) do uklanjanja s liste partnera.

"Prointer" više neće imati licencu odnosno mogućnost da ubuduće koristi i prodaje programe Majkrosofta.

Pod direktnim američkim sankcijama osim Dodika je i banjalučka Alternativna televizija (ATV), kojoj je platforma Jutjub (Youtube) ukinula kanal, a ukinut im je i Internet domen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: