Izleće k'o metak: Ovo je dron riba na raketni pogon VIDEO

Naučnici laboratorije Aerial Robotics, u saradnji sa Imperijalnim koledžom u Londonu, razvili su multifunkcionalni plivajući dron - AquaMAV.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 13.09.2019.

18:36

Izleće k'o metak: Ovo je dron riba na raketni pogon VIDEO
Foto: Printscreen

To je letelica koja, bukvalno, može da iskače (odnosno, izleće) iz vode, za šta koristi "raketni pogon" na principu hemijske reakcije kalcijum-karbida.

Kada se pomeša sa vodom, prah kalcijum-karbida stvara gas acetilen, koji zatim ulazi u komoru za sagorevanje. Kada se zapali - mešavina eksplodira, izbacujući vodu iz komore, i lansira drona u vazduh.

Prototip letelice je u stanju da poleti 26 metara u visinu, ali i da stvori dovoljno sile da izleti iz najnemirnijih i najustalasanijih voda (što se može videti i u priloženom videu).

Naučnici ističu da bi ovakav dron mogao da bude od velikog značaja kada je potrebno uzeti uzoraka vode, kao npr. prilikom prirodnih katastrofa (poplava, zemljotresa...), kao i za praćenje zagađenosti voda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: