IT stručnjak tvrdi: "Ovo nije hakerski napad"

Problem bi mogao da bude rešen za nekoliko sati, tvrdi IT stručnjak Marko Rakar.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.10.2021.

21:15

IT stručnjak tvrdi:
Foto: Profimedia/Fabian Sommer/dpa

"Nije reč o hakerskom napadu nego o ljudskoj greški s konfiguracijom DNS sastavom Fejsbuka", prokomentarisao je IT stručnjak Marko Rakar iz Hrvatske trenutni pad Fejsbuka, Instagram i WhatsAppa dodajući da rešavanje problema otežava što Fejsbuk koristi stotine hiljade servera u različitim državama, piše Jutarnji list.

Više od tri sata Fejsbukove aplikacije su nedostupne korisnicima, a sve bi moglo da potraje i do ponoći. U jednom trenutku čak je i Fejsbukov domen bio na prodaju, jer su sami sebe isključili s interneta.

"Nešto su pogrešno konfigurisali DNS sastav, tako da who.is misli da je Fejsbukov domen na prodaju. Treba videti šta su tačno uradili da bi postigli taj efekt, ali definitivno je greška u DNS sastavu i sada moraju da se vrate natrag na početne postavke i pritom to da propagiraju kroz internet", kaže Rakar.

Kako kaže Fejsbuk koristi stotine hiljade servera u različitim državama tako da bi to moglo da potraje još nekoliko sati.

"Trajaće sve dok se sve to ne vrati na početnu poziciju, verovatno nekoliko sati, očekujem da bi do ponoći problem mogao biti rešen", smatra Rakar.

Podseća da ovo nije prvi takav incident, te ako se sve reši relativno brzo da će izazvati kratkotrajni šok, no ako potraje do jutra to bi moglo biti problematično za mnoge biznise.

"Ali mislim da nije verovatno da se tako nešto dogodi. Mislim da ćemo brzo na to zaboraviti ako se reši za nekoliko sati. Kada se u IT dogodi takav incident, onda se nakon njega analizira šta se tačno dogodilo i da li je akcija bila optimalna da se problem reši", kaže Rakar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: