Tehnopolis

Ponedeljak, 04.03.2024.

15:14

Greška koja je koštala 90 milijardi: Da li će Google morati da promeni šefa?

Da li je ova liderska garnitura sposobna da odvede Google u novo razdoblje u kom će dominirati veštačka inteligencija?

Izvor: Zimo, Biznis insajder

Greška koja je koštala 90 milijardi: Da li će Google morati da promeni šefa?
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Čini se da trenutno pozicija izvršnog direktora Sundara Pičaja nije ugrožena, ali sve je više "šuškanja" po internetu o potrebi za promenama u kompaniji. Jedna od tih promjena mogla bi uključivati i zamenu šefa, možda ne skoro, ali ako se nešto ne poboljša, i to je opcija.

Sve do predstavljanja ChatGPT-a, Pičaj nije imao razloga za brigu. Preuzeo je poziciju izvršnog direktora 2015, a četiri godine nakon toga imenovan je i kao CEO Alphabeta, krovne kompanije koja uključuje više kompanija među kojima je i Google.

Kada je preuzeo firmu, njena tržišna vrednost iznosila je nešto više od 400 milijardi dolara, a sada je veća od 1,7 biliona dolara. Opisuju ga kao stabilnog i efikasnog lidera, a naglašavaju se i njegove diplomatske veštine koje su važne pri komunikaciji sa regulatorima.

Međutim, kada se pojavi neka disrupcija na tržištu i stvari je potrebno ubrzati, tu nastaju problemi. Dovoljno je podsetiti se kako je Google požurio sa svojim AI četbotom Bardom, kao odgovorom na ChatGPT.

Bard je na predstavljanju napravio jednu grešku koja je kompaniju koštala više od 100 milijardi dolara tržišne vrednosti, a slična situacija se ponovila nedavno.
Foto: Shutterstock/Sundry Photography
Zbog grešaka koje je AI alat Gemini napravio (npr. pokazao papu kao ženu, tamnopute ljude kao naciste), ponovno je pala vrednost deonica, pa je tržišna vrednost tvrtke smanjena za oko 90 milijardi dolara.

Mnogo opasnije za Google je što je deo investitora izgubio poverenje u njih, odnosno njihov menadžment. Pokazalo se da kompanija, kada je u pitanju AI, zaostaje za konkurencijom.

Prema iskustvu nekih zaposlenih, uvođenje promena neće biti jednostavno zbog prevelike birokratije koja usporava razvoj novih proizvoda. Među brojnim komentarima koji su proteklih dana objavljeni, pominje se kako je to postao "nerješiv problem" za Google, dok se s druge strane poziva na promenu mentaliteta u kompaniji.

Videćemo da li će Pičaj uspeti da nametne mentalitet izazivača kom je na prvom mjestu brz razvoj inovativnih proizvoda. Ako se to ne desi u neko dogledno vreme, stolica će mu se i te kako drmati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: