Tehnopolis

Subota, 15.04.2023.

11:00

Evropska unija reaguje: ChatGPT krši evropske zakone o privatnosti?

Za sad je sve na nivou diskusije, ali ako regulatori otkriju bilo kakve nepravilnosti, italijanski scenario za ChatGPT bi mogao da se ponovi i u ostatku EU.

Izvor: Zimo/MČ

Evropska unija reaguje: ChatGPT krši evropske zakone o privatnosti?
Foto: Ascannio / Shutterstock.com

Nakon što je Italija donela odluku o privremenoj zabrani pristupa ChatGPT-u za njihove građane, dok se ne razjasne pitanja bezbednosti i obrade privatnih podataka, reagovala je i Evropska unija.

Tačnije, njen organ za zaštitu podataka (EDPB) objavio je da je formirana radna grupa posvećena pitanjima oko ChatGPT-a. Kako navode, EDPB je odlučio da pokrene posebnu radnu grupu za podsticanje saradnje i razmenu informacija o mogućim radnjama koje bi mogle da sprovedu organi za zaštitu podataka.

U kratkom saopštenju za javnost, napomenuli su da će omogućiti "razmenu informacija" o mogućim potezima pojedinih tela za zaštitu podataka u regiji.

Podsetimo, nakon što je prvobitno italijanski regulator Garante optužio OpenAI, koji je lansirao ChatGPT, da je prikazivanjem naslova razgovora korisnika, drugim korisnicima, prekršio njihovu privatnost, iznet je i niz zahteva koje OpenAI mora da ispuni kako bi Italijani ponovo mogli da koriste ovaj popularni chatbot.

Osim italijanskog i špansko telo za zaštitu podataka s posebnom pažnjom posmatra rad i funkcionisanje ChatGPT-a pa je od članova EDPB-a zatražilo da na sledećem sastanku raspravljaju o potencijalnim implikacijama ChatGPT-a na privatnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: