Da li biste voleli da vam šef zabrani korišćenje službenog mejla posle posla?

Brzina savremenog načina života, u kome smo stalno povezani i uvek dostupni, dovela je do toga da mnogi ljudi izgube balans između privatnog i poslovnog života.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.10.2019.

09:00

Da li biste voleli da vam šef zabrani korišćenje službenog mejla posle posla?
Ilustracija / Foto: Depositphotos/everythingposs

Poslovni mejlovi, a ponekad i pozivi, stalno pristižu, pa zaposleni ne mogu u potpunosti da se posvete svom slobodnom vremenu, već su i tada prinuđeni da razmišljaju o poslu i da odgovaraju na službene mejlove.

Takav tempo, međutim, ne mogu svi da izdrže, zbog čega neke kompanije, ali i države, pokušavaju da promene tu situaciju i da radnike oslobode poslovnih obaveza, odnosno službenih mejlova i poziva posle završetka radnog vremena.

Zato su, na primer, serveri nemačke kompanije Volkswagen podešeni tako da zaposleni ne mogu da primaju službene mejlove u periodu od 30 minuta posle završetka radnog dana do pola sata pre početka radnog vremena narednog dana.

Lidl je u Belgiji zabranio slanje mejlova između 18h predveče i sedam sati ujutro, kako bi svojim zaposlenima pomogao u bezbrižnom provođenju slobodnog vremena.

Francuska je, tako, 2017. godine donela zakon prema kome bi kompanije sa više od 50 zaposlenih trebalo da donesu odluku o vremenu kada se ne smeju slati i niti se sme odgovarati na mejlove.

U Njujorku su, takođe, počeli razgovori o tome kako bi zaposlenima trebalo da se omogući "pravo da budu nepovezani" posle posla.
Ilustracija / Foto: Depositphotos/SIphotography
Rezultati nedavnog istraživanja Univerziteta u Saseksu, međutim, pokazali su da zabrane pristupa imejlu posle radnog vremena ne predstavljaju baš najbolje rešenje, budući da mogu da dovedu do priličnog stresa i nezadovoljstva.

Jedan deo zaposlenih, naročito onih ambicioznijih, želi da ima stalan pristup svojim službenim mejlovima, pošto im to omogućava fleksibilnost radnog vremena i kvalitetnije obavljanje posla.

Pored toga što ih zabrana ometa u ostvarivanju poslovnih ciljeva, problem je i to što će se, van radnog vremena, u inboksu nakupiti gomila mejlova na koje mogu da odgovore tek kada dođu na posao.

U tom slučaju, prvo se treba izboriti sa pristiglom poštom, što može da potraje, pa se tek onda posvetiti novom radnom danu.

Sve to, upravo, izaziva dodatan stres, nervozu i zabrinutost, zbog kojih se neki zaposleni osećaju opterećeni neizvršenim obavezama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: