Pažljiva ruka robota: Bez dodira podiže lomljive predmete

Naučnik iz Ciriha Marsel Šuk radi na razvoju robotske hvataljke koja može bez dodira da podigne krhke i lake predmete

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2020.

14:33

Default images

Tehnologija na kojoj istraživač sa ciriškog naučnog instituta ETH radi temelji se na zvučnim talasima.

Šukov pronalazak je robotska ruka koja umesto šake ima nešto što liči na prepolovljenu loptu. Između dve veće polu-sfere nalazi se mala sfera koja lebdi u vazduhu, a nju drže ultrazvučni talasi.

Ovaj fenomen je poznat kao akustična levitacija.

Tačke pritiska stvaraju se tamo gde se ultrazvučni talasi preklapaju, a mali predmeti mogu biti "zarobljeni" između tih tačaka i čini se da lebde u vazduhu. Trenutno je tehnologija u fazi prototipa, a ove dve polu-sfere stvorene su pomoću 3D štampača.

Ova robotska ruka mogla bi da bude jako korisna u situacijama kada oštećenje nekih sitnih komponenti može biti jako skupo, pa ljudska ruka ne bi trebalo čak ni da ih dodiruje ako nema potrebe za tim, piše sajt Slashgear.

Na primer, tehnologija bi mogla da bude jako korisna u industriji satova, jer neke hvataljke koje se danas koriste jesu dovoljno mekane, ali podložne su kontaminaciji.

U toku je dalji razvoj, sa ciljem da postane moguća promena položaja predmeta koji su "uhvaćeni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: