Novi virus pogađa iPhone i iPad

Stručnjaci za informatičku bezbednost otkrili su novi virus nazvan KeyRaider koji napada jailbrake-ovane iPhone i iPad uređaje.

Izvor: Beta
Podeli

"Verujemo da je reč o najvećoj poznatoj krađi Apple naloga izazvanoj virusom", navela je američka kompanija za informatičku bezbednost Palo Alto Networks na svom internet sajtu, gde je objavila rezultate istraživanja sprovedenog zajedno sa WeipTech, amaterskom tehničkom grupom koja okuplja ljubitelje Applea u Kini. Kompanija Palo Alto navela je da je virus KeyRaider već uspeo da ukrade preko 225.000 Apple naloga s lozinkama.

Virus funkcioniše tako što presreće komunikacije uređaja sa iTunesom. Virus krade i dalje širi informacije o kupovini u samoj aplikaciji i onesposobljava funkciju deblokiranja iPhonea i iPada.

Neke žrtve su primetile da je neko umesto njih plaćao aplikacije, a druge da su im pirati blokirali uređaj i traže otkup, navela je kompanija. KeyRaider napada uređaje koji su "otključani" u Kini preko nezvanične aplikacije Cydia.

Kompanija u Palo Altu procenjuje da su korisnici 18 zemalja pogođeni ovim virusom, među kojima je Kina, ali takođe i Francuska, Rusija, Japan, Velika Britanija, SAD, Kanada, Nemačka, Australija, Izrael, Španija, Singapur i Južna Koreja. Portparol Applea je naveo da da problem pogađa samo one koji su otključali svoje uređaje, i koji su uneli virus preko nepouzdanih izvora.

"Sistem IOS je osmišljen da bude pouzdan i siguran od momenta kada se ukluči aparat. Da bi se sačuvali naši korisnici od virusa mi nadziremo sadržaj AppStorea i obezbeđujemo da sve aplikacije koje se tu nude ispunjavaju uputstva naših stručnjaka", rekao je on, ali i dodao da je Apple preduzeo mere da zaštiti one koji su pogođeni ovim virusom i da pomaže vlasnicima da promene lozinku i zaštite svoje naloge.

Vesti

Partnerstvo Httpool-a i Linkedin-a

Httpool je angažovan od strane LinkedIn-a kao ekskluzivni partner u prodaji oglasnog prostora u centralnoj i istočnoj Evropi. Brendovi i marketinške agencije sada mogu blisko da sarađuju sa lokalnim timovima kako bi na najoptimalniji način iskoristili oglasni potencijal Linkedin-a.

Vesti sreda 30.09. 10:53 Komentara: 2
strana 1 od 82 idi na stranu