Modularni telefoni postaju stvarnost zahvaljujući projektu Ara?

Modularni pametni telefoni mogli bi da budu sledeća velika stvar zahvaljujući Googleovom projektu Ara.

Tehnopolis

Izvor: TalkAndroid

Petak, 28.02.2014.

20:45

Default images

Iako se ovaj projekat pre svega par meseci činio samo kao još jedan od mnogih koncepata na kojima se radi, ipak se čini da je on bliži realnosti nego što se mislilo pošto je Google zakazao prvu konferenciju developera za ovaj projekat.

Sudeći po Polu Eremenku iz Googlea, cilj je cena od 50 dolara, mada, ne bi trebalo odmah iskazivati euforiju. Projekat Ara je modularni smartfon, što znači da je potrebno da korisnik kupi veliki broj delova kako bi ga učinio onakvim kakav zaista želi.

Cena od 50 dolara će najverovatnije samo uključivati kućište smartfona, ekran i Wi-Fi radio i ova verzija će se nazivati „grayphone“ (sivi telefon). Korisnici će onda morati da dokupljuju ostale komponente kao što su displej, procesor, kamera modul itd...

Ovi moduli trebalo bi da budu dostupni u normalnim prodajnim lancima, ali krajnji cilj jeste poseban kiosk sličan onome što se može videti za gejming sisteme kao što su PlayStation i Xbox.

Dobre vesti predstavlja i izjava Eremenka da je „cilj da Ara bude sjajan a ne profitabilan“, što znači da njegova cena neće biti usmerena samo ka bogatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: