Pratite pad satelita na smartfonu

Danas će pasti delovi satelita teškog šest tona, a naučnici predviđaju da će pasti u pojasu između 57 stepeni severne i 57 stepeni južne geografske širine, prenosi Tanjug.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2011.

15:25

Default images

Satelit, koji je služio u istraživačke svrhe, verovatno neće sagoreti pri putu ka zemlji, a očekuje se da će na tlo pasti 26 delova ovog satelita.

Ruski kosmički stručnjaci očekuju da će ostaci nefunkcionalnog američkog satelita danas pasti u Indijski okean, severno od nenaseljenog ostrvskog arhipelaga Kroze, prenosi agencija Itar-Tass.

Riziki po populaciju je mali, kažu iz NASA-e, a oni koji se nalaze u zoni gde će satelit pasti, ne bi trebalo da računaju na to da se mogu obogatiti od njegovih delova. NASA je donela odluku o zabrani prodaje delova ovog palog satelita na eBayu, piše Daily Finance.

Iako se putanja satelita može pratiti i na određenim sajtovima, kao što je heavens-above.com, korisnici Android uređaja mogu pratiti kako se UARS kreće i pomoću aplikacije. Naime, aplikaciji Satellite AR dodata je privremena opcija za praćenje ovog satelita.

Za korisnike iOS uređaja tu je aplikacija Satellite Flybys.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: