VR igre pomažu u proceni nečije inteligencije

Rezultati testa pokazuju da VR igre mogu biti korisni alat za predviđanje nečijeg radnog učinka.

Izvor: bug.hr

Petak, 17.03.2023.

19:00

VR igre pomažu u proceni nečije inteligencije
Foto: CarlosODs / Shutterstock.com

Igrači koji VR igre završe brže od drugih imaju viši nivo opšte inteligencije i kapaciteta obrade, rezultat je studije koju su proveli Univerzitet u Kelnu, Univerzitet u Lihtenštajnu i Univerzitet primenjenih nauka Vorarlberg.

Rezultati takođe pokazuju da VR igre mogu biti koristan dodatni alat za predviđanje budućeg radnog učinka kandidata za neki posao.

Upravljanje ljudskim resursima

Već je nekoliko prethodnih studija pokazalo da video igre mogu da ukazuju ili čak da pomognu u razvoju intelektualnih i kognitivnih sposobnosti. Kako je inteligencija jedan od najčešće korištenih predskazivača radnog učinka, video igre bi mogle biti zanimljive za upravljanje ljudskim resursima.

Međutim, iako mnoge tvrtke sve više koriste VR tehnologiju za regrutiranje kandidata, samo je nekoliko studija posebno istraživalo da li s ei kako VR igre mogu koristiti za donošenje zaključaka o inteligenciji u ovom području.

Kapacitet obrade

Istraživači su za ovu studiju pozvali 103 učesnika koji su u kontrolisanim laboratorijskim uslovima igrali komercijalnu VR igru ​​Job Simulator i završili kratku verziju testa inteligencije BIS-4.

Analize su pokazale da su učesnici koji su završili igru ​​brže od ostalih imali viši nivo opšte inteligencije i kapaciteta obrade. Povećanje kapaciteta obrade od 17% povezano je s manje vremena provedenog igrajući igricu, u proseku za 3,7 minuta. Rezultati sugerišu da VR igre mogu biti koristan dodatni alat za predviđanje radnog učinka.

Avatari u metaverzumu

Rezultati su naučna novost, jer je do sada bilo teško da s sprovedu naučne VR studije s najsavremenijim VR hardverom. Stoga je postojalo malo studija koje su istraživale korelaciju između ponašanja u virtualnoj stvarnosti i inteligencije.

"Već postoje neke kompanije koje takozvane ozbiljne igre koriste za zapošljavanje. Novi rezultati u skladu su sa ovom specifičnom primenom VR igara i pokazuju da se mogu koristiti u te svrhe", ističu istraživači koji sada nameravaju da istraže kako se ljudi ponašaju prema virtuelnim avatarima u metaverzumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: