Beleži se rast malver napada na Linux uređaje

Broj malver napada, koji su ciljali Linux uređaje, porastao je tokom 2021. godine za 35 procenata.

Izvor: B92, Bleepingcomputer
Podeli
Foto: Roman Samborskyi / Shutterstock.com
Foto: Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Malver napadi su u najvećem broju slučajeva korišćeni kako bi se IoT uređaji iskoristili za DDoS (distributed denial of service) napade.

IoT su uobičajeno pametni uređaji, koji koriste različite Linux distribucije, a limitirani su na specifične funkcije. Pored DDoS napada, Linux IoT uređaji se koriste i za rudarenje kriptovaluta, kreiranje kampanja za spam elektornsku poštu, funkcionišu kao komandni i kontrolni serveri i drugo.

Istraživanje kompanije Crowdstrike, ukazuje ne nakoliko najbitnijih elemenata koji su primećeni tokom 2021. godine kada je u pitanju Linux malver.

  • Tokom 2021. godine zabeležen je porast od 35% na polju malvera koji cilja Linux sisteme, u poređenju sa 2020. godinom.
  • XorDDoS, Mirai i Mozi su najčešće familije malvera i činili su 22 procernta svih napada na Linux sisteme.
  • Zabeleženo je da je Mozi malver imao deset puta veći rast aktivnosti u odnosu na 2020. godinu.
  • XorDDoS also je takođe zabeležio značajan rast na godišnjem nivou, sa povećanjem od 123 procenta.
Istraživanje kompanije Crowdstrike ne predstavlja iznenađenje i samo potvrđuje trend iz prethodnih godina. Izveštaji od ranije pominju da je tokom 2020. godine zabeležen rast od 40 procenata kada je u pitanju infiviranje Linuxa istema malverom.

Sugeriše se da će se taj trend nastaviti i tokom 2022. godine, tokom koje je već zabeleženo nekoliko ranih slučajeva Linux malvera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.