Tehnopolis

Petak, 14.04.2023.

11:45

Insajderi otkrivaju šta nam sve donosi iPhone 15

Predstojeći uređaj iz Applea navodno dolazi u četiri varijante, a najviše tehnoloških nadogradnji dobiće najskuplji model.

Izvor: tportal.hr

Insajderi otkrivaju šta nam sve donosi iPhone 15
Foto: sdx15 / Shutterstock.com

Naredni iPhone iz Applea nećemo videti još nekoliko meseci, ali to očigledno nije zaustavilo brojne analitičare koji su došli do manje ili više pouzdanih informacija o telefonu koji će izaći tek u septembru. Ovo su sve trenutno dostupne informacije o iPhoneu 15, najnovijoj verziji popularne serije premijum uređaja kompanije Apple.

Šta očekujemo?

U 2023. bi trebalo da dobijemo četiri iPhone 15 moela, koji dolaze u istim veličinama kao prošlogodišnji modeli: dva uređaja od 6,1 inča i dva od 6,7 inča. Obični iPhone 15 imaće ekran od 6,1 inča, dok će iPhone 15 Plus imati ekran od 6,7 inča. Druga dva telefona bit će "Pro" modeli koji će imati bolje karakteristike i naravno – višu cenu.

iPhone 15 dolazi u različitim bojama

Trenutne insajderske informacije sugerišu da ćemo umesto Lightning porta na novim telefonima dobiti USB-C, dok će softverska funkcija Dynamic Island preseliti i na jeftinije modele. Drugim rečima, zubić s kojim se susrećemo još od iPhonea X više neće biti dostupan ni na jeftinijim modelima.

Standardni iPhone 15 mogao bi biti dostupan u roze i svetlo plavoj boji. Kompanija će ove godine, kao i do sada, jeftinije uređaje predstaviti u blistavim bojama. Jarke boje će biti dostupne zajedno sa standardnom crnom, belom i naravno – PRODUCT(RED).

iPhone 15 Pro bi mogao dobiti novu 'duboko crvenu' boju, piše MacRumors. Apple svake godine uvodi po jednu novu boju za Pro modele, a glasine ove godine ukazuju na dolazak crvene. Prethodne varijante telefona bile su tamno ljubičasta, zelena i tamno plava.

iPhone 15 Pro dobija ekskluzivan dizajn?

Iako će svi iPhone 15 uređaji dobiti USB-C ulaz, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max dobiće ekskluzivne izmene dizajna.

Glasine sugerišu da će Pro modeli dobiti tanje i zakrivljenije ivice u odnosu na iPhone 14 Pro, što se jasno može videti iz 3D modela koji kruže internetom. Dublja zakrivljenja stići će samo na modele iPhone 15 Pro, dok će iPhone 15 izgledati više kao iPhone 14 s ravnijim ivicama, aluminijskim okvirom i staklenom pozadinom.

AppleiPhone 15 Pro linija doći će sa zakrivljenijim prednjim staklom koje 'nestaje' u okvir, s tim da postoji šansa da će Apple za taj okvir umesto nerđajućeg čelika koristiti titanijum.

Još jedna zanimljiva dizajnerska promena dolazi u obliku tastera. Jedn dugi taster će zameniti dva tastera za zvuk, dok će prekidač za utišavanje smartfona zameniti jedan taster nalik na "action-button" koji smo videli na Apple Watch Ultra satu. Izvorna glasina bila je da će iPhone 15 Pro dobiti tehnologiju sličnu AirPods uređajima, gde bi kapacitivne površine zamenile fizičke tastere, ali Apple je od karakteristike navodno odustao zbog tehničkih poteškoća. Kamere

Apple će u iPhone 15 implementirati Sonyjeve najnovije senzore. Sony senzori udvostručuju signal zasićenja za svaki piksel, pa mogu da prime više svetla bez prevelike i premale ekspozicije. Senzor će dozvoliti poboljšanja na području portreta i drugih slika gde probleme stvaraju jaka pozadinska svetla.

Sony koristi arhitekturu poluprovodnika koja foto diode stavlja na odvojene slojeve, što dovodi do većeg broja foto dioda. Još nije sto posto sigurno da li će svi iPhone 15 uređaji koristiti novi senzor ili će ga Apple staviti samo u Pro modele.

Kad smo već kod skupljih iPhonea, internetom se već neko vreme šire glasine o periskop zum objektivu koji bi trebao da dobije iPhone 15, ali koji je ograničen samo na veće Pro Max modele. iPhone 15 Pro će navodno dobiti standardna zum sočiva, dok će iPhone 15 imati samo širokougaone i ultra širokougaone objektive.

Tehnologija periskop sočiva dozvoljava mogućnost zumiranja koja premašuje trenutno dostupne telefoto objektive, dozvolivši peterostruki ili deseterostruki optički zum. Uz periskopska sočiva iPhoneova mogućnost zumiranja biće dramatično poboljšana s obzirom da su trenutni Pro modeli ograničeni na trostruki zum.

Zbogom SIM karticama

Apple je u SAD-u iz iPhone 14 modela izbacio izbacio slotove za SIM kartice, a s dolaskom iPhonea 15 i iPhonea 15 Pro, ta bi funkcija mogla da se proširi i na druge zemlje. Trenutne glasine navode da će se iPhone 15 u Francuskoj prodavati bez SIM slota, što ukazuje na to da bi se pravila mogla proširiti na čitavu EU.

Čipovi?

Apple za iPhone 15 planira da koristi modeme iz Qualcomma, pošto još nije do kraja razvio čipove koje će proizvoditi unutar kompanije. Standardni modeli iPhonea 15 dobiće noviji A16 čip koji je bio dostupan u iPhoneu 14 Pro, dok će iPhone 15 Pro modeli koristiti brži i efikasniji 3-nanometarski A17 čip.

Kada dolaze i koliko koštaju?

Cena iPhona 15 modela biće ista kao i ona za iPhone 14, dok bi novi iPhone Pro mogao biti skuplji zbog korišćenja titanijem, kao i niza drugih naprednih funkcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: