Nokia N900

Ako je suditi po N900, vreme N serije pametnih telefona kakve ih poznajemo i Symbiana sa bajpasom je prošlo.

Ivan Jelić

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 08.01.2010.

09:51

Default images

Udišući dim konkurencije koja joj je solidno odmakla, Nokia se odlučila na zanimljiv potez. Umesto daljeg razvoja "Nseries" telefona i održavanja Symbiana za uređaje sa ekranima osetljivim na dodir na aparatima, stigao je N900 - Internet Tablet/Smartphone hibrid koji bi trebalo da pogura Maemo u mainstream. Ovom spravom počinje evolucija proizvoda iz "Internet Tablet" familije u pametne telefone, što je prema navodima iz Nokie sledeći važan korak u dugoročnoj strategiji za Maemo platformu.

Pored činjenice da je web/multimedijalno orjentisana sprava sada postala i telefon, N900 je predstavljen u paketu sa svežim Maemo operativnim sistemom verzije 5.

Cortex, rezistivnih 3,5 inča i QWERTY

Nokiu N900 pogoni ARM Cortex A8 na 600MHz uz 256MB RAM-a (768MB virtualne memorije) i 32GB interne memorije, usled čega se uz uređaj ne dobija SD kartica za koju postoji slot. Kako se pokazalo tokom testiranja, pomenute količine resursa su sasvim dovoljne.

Ukoliko izuzmemo razmaženost kapacitivnim ekranima, ekran kojim je opremljen N900 ostavlja veoma dobar utisak. Radi se o dijagonali od 3,5 inča i rezoluciji 800x480, uz mogućnost prikaza 16 miliona boja. Kvalitet slike je veoma dobar, uz napomenu da nema multitouch (postoji podrška za predefinisane pokrete).

Činjenica da se radi o rezistivnom ekranu u izvesnoj meri umanjuje touch screen ugođaj, budući da je bilo situacija u kojima ekran nije reagovao na manje intenzivan pritisak prstom (uvek postoji i stilus kao sigurna varijanta). Naravno, ne radi se ni o čemu što nije karatkeristika ovakvog tipa ekrana, uz napomenu da je situacija značajno bolja u poređenju za Nokiom 5800 na primer.

Tasteri na fizičkoj QWERTY tastaturi raspoređeni su u tri reda, što znači da se dobar deo njih koristi za dva, ako ne i tri simbola u određenoj kombinaciji. Uz jedinu manu koja se odnosi na nešto manje dimenzije tastera, test period je pokazao da se radi o veoma kvalitetnoj tastaturi prijatnoj za kucanje, sa relativno malim periodom koji traži za adaptaciju.

Uređaj je opremljen kamerom od 5MP za Carl Zeiss potpisom, uz dvostruki LED blic. Multimedijalni ugođaj upotpunjuje dobar kvalitet zvuka uz istovetno kvalitetnu video reprodukciju (podrška za DivX/XviD).

Maemo

Veoma važan momenat vezan za Nokiu N900 je Maemo 5. Ako je za verovati glasnima koje već neko vreme kruže po mreži, Nokia će u nekom momentu sve modele iz N serije prebaciti na ovaj operativni sistem. Bilo kako bilo, N900 je tu dajući nam priliku da se uverimo o čemu se zapravo radi. Naravno, Maemo kao takav zaslužuje status posebne teme.

Pre svega, Maemo je operativni sistem zasnovan na GNU/Linuxu, odnosno distribuciji Debian (portu za ARM arhitekturu). Modifikacije koje je Debian pretrpeo tiču se korišćenja podsistema prilagođenih mobilnim uređajima (grafički interfejs recimo), te se radi o sistemu koji je suštinski veoma sličan onom koji se može instalirati na "običan" računar.

Maemo 5 doneo je evoluciju korisničkog interfejsa. To podrazumeva radne površine, widgete, manipulaciju prozorima i podesivost, uz poseban akcenat na intuitivnost korišćenja. To znači da interfejs reaguje na akcije koje korisniku mogu biti logične, odnosno takve akcije bivaju opskrbljene logičnim događajima. Drugim rečima, prevlačenje prstom preko ekrana na levo će promeniti radnu površinu na onu koja je sledeća sa desne strane i slično. Kinetičko skrolovanje je nešto sporije nego što je to slučaj na Androidu ili iPhoneu, ali je odziv okruženja na dodir ekrana više nego optimalan. Manipulacija sa više aplikacija je krajnje komforna, budući da sistem poseduje opciju za prikaz umanjenih prozora (poput opcije Exposé u Mac OS X-u).

Funkacionalnost osnovnih programa (imenik, poruke, media player) je jednom rečju optimalna. Internet tablet koreni kao rezultat imaju zreo web browser ugrađen u Maemo, zasnovan na Geckou (Mozilla). To znači da će N900 dobar deo sajtova prikazati kao da se radi o klasičnom računaru, uz podršku za Flash 9.4, mada bi u dogledno vreme trebalo da se pojavi i 10.1.

Performanse su veoma jak adut kada je simbioza Maema 5 i N900 u pitanju. Interfejs je opremljen tranzicionim efektima koji se odvijaju glatko i bez smetnji čak i kada je sistem pod većim opterećenjem, a pomenuta Exposé-like funkcionalnost podrazumeva vidljivost aktivnosti u umanjenom prozoru u realnom vremenu.

Sve zajedno

Kvalitetan hardver i izuzetno brz i perspektivan operativni sistem su argumenti koji čvrsto stoje na strani N900. Sa druge strane, masa od oko 180 grama i dimenzije su priličan minus za ovu spravu budući da realno otežavaju korišćenje. Mehanizam tastature funkcioniše besprekorno, a uređaj je kompaktan (nema krckanja).

Maemo sam po sebi za sada jeste ekskluziva za N900. Iako ogroman potencijal leži u činjenici da se radi o otvorenoj platformi zasnovanoj na poznatim i afirmisanim tehnologijama, količina dostupnih aplikacija još uvek je daleko od konkurencije. Dobar primer tog potencijala moze biti projekat koji za cilj ima razvoj user-friendly okruženja koji će omogućiti instalaciju hiljada paketa iz Debianovog repozitorijuma (među kojima su Firefox ili OpenOffice na primer). Stoga, portovanje postojećih i razvoj novih aplikacija biće jedan od ključnih elemenata dalje ekspanzije.

Kupiti N900 ili ne pitanje je sa dva lica. Prvo se tiče samog hardvera odnosno njegove robusnosti kada su performanse u pitanju, ali i sa druge strane velike mase i dimenzija. Najbolja adresa za odgovor na ovu dilemu je radnja gde je moguće probati uređaj. Drugo lice jeste softver, odnosno njegov realan kvalitet i potencijal, ali i činjenica da je tek stigao na tržište. Ukoliko poverujemo da Nokia ne bi tek tako krenula u čitavu stvar, nameće se zaključak da kakva takva budućnost za Maemo postoji.

Cene uređaja kreću se od 61 hiljade dinara bez ugovora, do 30 hiljada uz najskuplji Vipov paket, koji nam je telefon ustupio na test. Detaljne specifikacije možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: