Tehnopolis

Subota, 28.07.2012.

14:12

Ukinuta presuda zbog šale na Twitteru

Posle saslušanja održanog u petak u Londonu, tamošnji Visoki sud je poništio presudu kojom je Britanac Pol Čejmbers (28) bio proglašen krivim zato što je preko Twittera poslao „preteću“ poruku da će dići u vazduh jedan aerodrom.

Izvor: Mikro

Default images

Čejmbers je naime u januaru 2010. razočaran saznanjem da su zbog velikog snega zatvorili aerodrom Robin Hud u Donkasteru u južnom Jorkširu, sa kojeg je trebalo da otputuje kod svoje devojke, poslao poruku u kojoj je napisao da će aerodrom dići u vazduh ukoliko ga ne srede za nedelju dana.

Nedugo posle toga je bio uhapšen i osuđen, a njegova žalba bila je odbijena s obrazloženjem da „poruka potencijalno može izazavati stvarnu zabrinutost javnosti“.

Čejmbersov advokat Džon Kuper je posle donošenja oslobađajuće presude izjavio za BBBC da je bilo pogrešno povezivati ovaj tweet s terorizmom i ocenio da je ovo veoma važna presuda, jer milioni ljudi koriste Facebook i Twitter.

„To znači da ukoliko imate nameru da se našalite i ukoliko to što radite jeste šala, ne možete biti osuđeni ma koliko loša bila ta šala.“

Čejmbers je s druge strane rekao da je poruku poslao u trenutku frustracije i da nikad nije ni pomišljao da će biti shvaćena tako ozbiljno. Na pitanje kako se osećao kad je uhapšen rekao je da mu je sve izgledalo nadrealno.

„Moj svet je postao nešto sasvim drugo.“ Što se tiče oslobađajuće presude rekao je da je to važna odluka i za društvene mreže i za Twitter. Pored toga, rekao je da je zbog pređašnje presude ostao bez posla i da je još uvek nezaposlen.

Čejmbersov slučaj je svojevremeno privukao veliku pažnju javnosti i podršku mu je pružilo na hiljade Twitteraša i nekoliko viđenih britanskih komičara.

U odluci Visokog suda se za poruku kaže da „ukoliko će je osoba ili osobe koje je prime ili pročitaju, ili osnovano očekuju da će je primiti ili pročitati, staviti na stranu kao glupu ili neukusnu šalu, ili shvatiti kao prazno, bombastično ili smešno šegačenje, onda bi bilo protivrečno opisati je kao poruku pretećeg karaktera.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: