Babolat

Babolat je francuska kompanija koja proizvodi opremu za tenis, badminton i skvoš. Široj javnosti ’Babolat’ je poznat po reketima koje danas koristi najbolji igrač sveta Španac Rafael Nadal. Pored sjajnog Španca ova kompanija sponzoriše još nekoliko odličnih tenisera među kojima su Endi Rodik, Fernando Gonzales, Robi Đinepri i Karlos Moja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.08.2008.

17:46

Default images

Kompanija je osnovana davne 1875. godine kada je Pjer Babolat napravio prve žice za reket od prirodnih materijala. Verovali ili ne, Pjer je kao osnovni materijal za pravljenje žica uzeo deo kravljeg creva. Ti materijali se i danas koriste za pravljenje žica.

Ipak, tek 119 godina kasnije rukovodstvo kompanije odlučilo je da se sa žica prebaci na sve teniske proizvode. 1994. godine Babolat počinje da pravi rekete, i da ih prodaje u Evropi.

Uspeh na „Starom kontinentu“ proširio je delovanje kompanije na Japan, a 2000. godine i na Sjedinjene Države. U Evropi i Severnoj Americi Babolat je brzo postao veoma popularan, a i bio je lako prepoznatljiv zbog duple šare na ramu i žicama.

Pedeset godina nakon što je napravila prve žice, kompanija je izbacila novi model koji se još uvek koristi u svetskom tenisu. Jedan od igrača koji koristi te žice je Endi Rodik.

Danas Babolat proizvodi mnogobrojne modele reketa. Serija „Pure Drive“ (plavi reket) je serija koja ima dve vrste reketa – „Pure Drive Team“ (koristili su ga Kim Klajsters i Karlos Moja), i „Pure Drive Team Plus“. Druga serija ima modele „Pure Control Team“ i „Pure Control Team Plus“. To je crveni reket sa belim šarama i koriste ga Robi Đinepri i Džastin Gimelstob.
Babolat Pure Drive Roddick Plus
U trećoj seriji reketa koju su izbacili iz Babolata, tu je „Pure Strom Team“. Narandžasti i crni reket koji trenutno koristi Fernando Gonzales. Serija „Aero“ izbacila je model „AeroPro Drive“. To je crni reket sa žutim štraftama kojim je ranije sa velikim uspehom baratao Rafael Nadal.

Prvoplasirani Španac sada koristi dorađenu verziju pod nazivom „Aero Pro Drive Cortex“. To je reket koji mu omogućava neverovatne spinove zbog ’aero’ tehnologije, a ’Cortex sistem’ umanjuje vibracije prilikom udarca.

Na Australijen Openu 2005. godine Babolat je bio najpopularniji brend među takmičarima, prestigavši tradicionalne Danlop, Prins, Hed, Vilson, Joneks i Šlezinger. Ova marka brzo je ušla među najbolje, a dolaskom Rafaela Nadala na čelo tenisa i Babolat je isto učinio u svojoj konkurenciji...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: