Ji Jianlian, od njega se očekuje da zameni Jao Minga

S obzirom da će Jao Ming propustiti Svetsko prvenstvo u Turskoj pritisak da preuzmu odgovornost će biti na igračima poput Ji Jianlijana. Iako ima samo 22 godine iza njega su već tri NBA sezone, a Ji je već šest godina član reprezentacije Kine.

Izvor: LB

Nedelja, 22.08.2010.

13:39

Default images

Rođen u provinciji Guandong, Ji (2,13m, 113kg) je već sa 15 godina počeo da igra u CBA ligi gde je tokom pet sezona nosio dres Sautern Tajgersa. Međutim, roditelji, koji su se profesionalno bavili rukometom, u početku nisu želeli da njihov sin bude profesionalni sportista.

Od samog starta je privlačio veliku pažnju pa je magazin ‘Tajm’ 24. avgusta 2003. objavio tekst pod naslovom ‘Sledći Jao Ming’.

Pošto je 2003. godine proglašen za rukija godine u CBA ligi Ji je u naredne tri sezone sa Tajgersima bio prvak Kine. Iste godine je igrao i za reprezentaciju Kine na U19 Svetskom prvenstvu, gde je prosečno postizao 18,9 poena i 11,5 skokova, što mu je omogućilo da naredne godine na OI u Atini bude najmlađi član seniorskog tima. Uprkos ograničenoj minutaži, Ji je na turniru bio drugi strelac Kine sa 11,4 poena po meču, a bolji od njega bio je samo Jao Ming. Impresivne partije je nastavio da pruža na Svetskom prvenstvu u Japanu 2006. godine. Sjajni Ji je nastavio da napreduje i u CBA ligi, gde je u poslednjoj sezoni, pre odlaska u NBA, prosečno postizao 24,9 poena uz 11,5 skokova, što mu je donelo i titulu MVP-ja, ali su Tajgersi u finalu, ipak, poraženi od Roketsa iz Ningboa.



Usledio je NBA draft 2007. godine, na kome su ga kao 6. pika izabrali Milvoki Baksi, a njegov prvi meč na domaćem parketu pratilo je preko 100 miliona Kineza. Ji ih nije razočarao, sa 16 poena i 8 skokova, u pobedi protiv Čikaga (78:72). Međutim, on je te sezone propustio ukupno 16 mečeva zbog povrede kolena. Njegov prvi NBA duel sa Jao Mingom gledalo je preko 200 miliona Kineza, a Ji je protiv saigrača iz nacionalnog tima postigao 19 poena uz 9 skokova.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu Ji je izrastao u jednog od nosilaca igre nacionalnog tima, pošto je prosečno postizao 9 poena i 7,5 skokova.

Nakon toga trejdovan je u Nju Džersi, ali su usledile još dve sezone opterećene povredama, da bi 29.juna ove godine ponovo promenio klub, pošto je trejdovan u Vašington.

Na prošlogodišnjem prvenstvu Azije, u odsustvu Minga, Ji je pruzeo odgovornost i predvodio selekciju Kine sa 18,3 poena i 10,4 skokova, ali bez obzira na sjajne partije nije uspeo da spreči poraz u finalu od selekcije Irana.

Ji je debitovao na internacionalnoj sceni na U19 Svetskom prvenstvu, kada je u proseku postizao 18,9 poena uz 11,5 skokova. Za seniorski tim je prvi put zaigrao na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine. Dve godine kasnije Ji je na SP u Japanu imao učinak od 6 poena i 6 skokova. On je takođe igrao i na OI 2008. u Pekingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: