Đoković kaže da je on taj

Priče o naslednicima Novaka Đokovića, Rodžera Federera i Rafaela Nadala traju već godinama.

Izvor: Milan Tomiæ

Nedelja, 03.01.2021.

16:00

Đoković kaže da je on taj
Foto: Profimedia/Panoramic/Bestimage/JB Autissier

Praktično od kada su članovi "velike trojke" ušli u četvrtu deceniju života.

One se vrlo često pojavljuju i u momentima kada Novak, Rodžer ili Rafa dožive neki neočekivan poraz ili se, pak, povrede.

Nove generacije dolaze, ali nijedan od tih mladića još uvek nije napravio ništa čime bi epitet vođe opravdao.

Čini se da je prvi među ostalima trenutno Dominik Tim. On je jedini osvojio nešto veliko, Grend slem – US open u sezoni za nama.

Ipak, ono što koči Austrijanca jeste činjenica da ima 27 godina i ne može, bar u tom sportskom smislu, da se svrsta u mlade tenisere.

Pored njega u pohvalama, nagađanjima, veličanjima nailazimo na imena poput Danila Medvedeva, Aleksadra Zvereva, Stefanosa Cicipasa...

Međutim, ovaj tekst je posvećen momku, koji je 3-4-5 ili više godina mlađi od svih navedenih, Janiku Sineru.
EPA-EFE/JULIEN DE ROSA
Italijan važi za čudo od deteta, a neki idu toliko daleko da ga vide kao novog Rodžera Federera.

Opisuju ga kao ol-raund igrača, sposobnog da podjednako dobro igra na svim podlogama, pritom vrlo staloženog i smirenog na i van terena. Možda ga zato upoređuju sa legendarnim Švajcarcem.

Trener mu je italijanski stručnjak Rikardo Pjati, a njih dvojica sarađuju od njegove 12. godine.

Pažnju javnosti je skrenuo krajem 2019. godine, kada je osvojio "NextGen" turnir u Milanu.

Iako mlađi tri godine u proseku od svih na tom takmičenju, iskoristio je vajl-kard i rutinski stigao do titule.

Na putu do trofeja savladao je Frensisa Tijafoa, Mikaela Imera, našeg Miomira Kecmanovića, te na kraju i Aleksa de Minora.

"Iznenađen sam jer je ovo bila neverovatna nedelja. Svi igrači su neverovatni. Da nisu, ne bi bili ovde. Ja sam bio najniže rangira, bio sam osmi favorit. Iskoristio sam svoju šansu, srećan sam", rekao je Siner posle trijumfa.

Ovaj turnir, doduše, ne vodi se kao zvaničan u ATP kalendaru, igra se skraćeno (svaki set do četiri gema), ali već tada je bilo jasno da novog pretendenta na najveće uspehe imamo.
EPA-EFE/VASSIL DONEV
Sinerov početak dobrano podseća na Federerov.

Naime, Janik se do svoje 13. godine uporedo bavio još jednim sportom pored "belog". Znamo i da se Rodžer odlučio za tenis kada mu je bilo otprilike toliko godina, iako je mnogo voleo fudbal, koji je trenirao u Bazelu.

Elem, Siner je do tinejdžerskih dana ozbiljno bavio skijanjem, bio je juniorski prvak države.

Ovaj sport je bio logičan izbor, pošto je njegovo rodno mesto smešteno na severu Italije, Južnom Tirolu.

Inače Janik ima nemačke korene, koji mogu da se prepoznaju i na terenu, kada se pogleda njegov fajterski karakter i borba do samog kraja.

"Kada sam trenirao dva puta nedeljno zaista sam uživao. Samo sam pokušavao da uživam i bilo je zabavno. Bilo je jednostavno zabavno. Ali, sada je to mnogo više od zabave. Sada je zabavno, ali želite da idete malo dalje, mislim da je to veoma važno", kaže Siner.

O njegovom "skijaškom iskustvu" govorio je Klaudio Pistolezi, nekadašnji prvi igrač Italije.

"Prekršio je sva pravila, koja su propisana u akademijama, baveći se uporedo još jednim sportom. Skijanje mu je pomoglo da razvije neke sporedne veštine, važne u kretanju, ali u načinu udaranja loptice", kaže Pistolezi. Siner je prelomnu odluku da će se baviti tenisom doneo kada je, kao što smo napisali, imao 13. godina.

Odlučio je da se preseli iz Južnog Tirola i Bordigeru, gde se nalazi akademija Rikarda Pjatija, koji je u karijeri sarađivao, između ostalih, i sa Novakom Đokovićem i Marijom Šarapovom.

"Bavljenje skijanjem je opasno. Ako pogrešite, može cela sezona da vam propadne. U tenisu uvek možete da igrate, na zatvorenom, otvorenom. U tenisu vidite protivnika. Vidite protiv koga igrate. Znate da li vodite ili gubite. Da li morate nešto da promenite ili ne. U skijanju jednostavno ne znate da li ste brži ili sporiji od ostalih, vidite samo crvene i plave kapije, pomerate skije i nadate se da nećete pasti", objasnio je Siner.

U početku mu je bilo teško...

"Mislim da je to bio dobar izbor za mene. Pristao sam na to. Moji roditelji su mi mnogo pomogli, jer bez njih ovakve stvari nisu moguće."

Pjati mu je adaptaciju olakšao i smestio ga u grupu Luke Cvjetkovića, koji je radio sa mladim teniserima.

Koliko je Janik zadovoljan svojom ekipom, govori podatak da ta saradnja i dalje traje.
EPA-EFE/VASSIL DONEV
Prošla, 2020. godina je za Sinera, baš kao i za ostale tenisere, bila čudna, teška, nepredvidiva.

Ipak, Italijan će je pamtiti, pošto je baš u njoj osvojio svoju prvu titulu u karijeri.

Bilo je to na poslednjem turniru u sezoni, na ATP 250 turniru u Sofiji, gde je u finalu savladao Vaseka Pospišila.

Period nakon restarta teniske sezone bio je mnogo bolji, plodonosniji za Sinera.

U Kelnu je stigao do polufinala, Rimu do osmine, dok je na Rolan Garosu ostvario za njega najbolji rezultat do sada na GS turnirma – igrao je četvrtfinale.

Rafael Nadal je bio neprikosnoven, ali 19-godišnji Siner je imao priliku da uči, upija i izvuče pouke iz tog poraza.

Dobar završetak godine doneo mu je i najbolji plasman na ATP rang listi u karijeri. Trenutno je 37. igrač planete sa 1.444 boda.

Zanimljivo, Siner je najmlađi teniser koji se nalazi u Top 100. Naredni igrač na listi koji je mlađi od njega jeste Janikov zemljak Lorenco Museti, 128. teniser na ATP listi.
EPA-EFE/JULIEN DE ROSA
Mnoga velika imena svetskog tenisa od Sinera dosta očekuju. Među njima je i najbolji teniser sveta Novak Đoković.

"Vidim mnogo kvaliteta kod mladih igrača. Janik Siner definitivno poseduje igru koja je snažna i vrlo kvalitetna. Može se reći da on ima potencijal da postane najbolji igrač na svetu. Siner je definitivno, rekao bih, lider novih mladih tenisera, mlađih od generacije Aleksandera Zvereva i Stefanosa Cicipasa, za kojeg mislim i da mnogo ekseperata govori da je sledeći ‘top, top’ igrač", rekao je Đoković nedavno.

Sličan stav ima i Džon Mekinro.

"Ima potencijal da osvoji dosta pehara na Grend slemovima", rekao je Mekinro.

Rafael Nadal kaže da Siner napreduje iz nedelje u nedelju.

"Ima neverovatan potencijal. Ima veoma brzu ruku, u stanju je da pogodi neverovatne udarce", rekao je Nadal posle duela na Rolan Garosu.

Sinera kao budućnost tenisa vidi i njegov nešto stariji kolega Stefanos Cicipas.

"Sigurno možemo da kažemo da je budućnost, kada vidimo kakve stvari radi na ‘turu’. Ne bih bio iznenađen ako bi uskoro pobedio nekog iz Top 5 ili Top 3. Što da ne?", upitao je Cicipas.

Janik Siner narednu sezonu počeće u Australiji, gde će mu trening-partner u prvoj nedelji karantina biti Rafael Nadal.

Autor: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: