Kobi Brajant: Legende nikad ne umiru

Na današnji dan 1978. godine, rodio se Kobi Brajant.

Stefan Nikolić
Podeli
Photo by Harry How/Getty Images
Photo by Harry How/Getty Images

"Prijatelji 'vise' ponekad, baneri vise zauvek", Kobi Brajant

Ovo je jedna od onih smrti za koje tačno znate gde ste bili i šta ste radili u momentu kada ste za nju čuli.

Mnogi ljubitelji košarke su teško prihvatili Kobijevu smrt, kao ne daj Bože, da im je preminuo neko blizak, a verujem da svako od nas zna po jednu takvu osobu.

Kobijeva zaostavština u svetu košarke je prilično velika, a veliki broj ljudi ovo ne zna, Kobi je želeo da svetu ostavi nešto značajnije od košarke, da uradi nešto sitno, a opet krupno i da na taj način mnogima pomogne.

Pokrenuo je podkast pod nazivom "The Punies" i poenta tog podkasta je bila edukacija najmlađih. Kroz sport, animirane likove i igru, želeo je decu da nauči važnim stvarima o porodici, školi, drugarstvu, zdravlju, ljubavi, poslu, novcu...

Mnoga deca nemaju gde da čuju koristan savet i on je želeo da bude ta osoba koja će savetovati takvu decu, ali to nije bilo lako za ostvariti pošto nijedna velika medijska kuća to nije htela da prihvati.

"Priče pokreću svet", kako je to Kobi znao da kaže, pa je bio vrlo uporan i uz pomoć uticajnih prijatelja pronašao je izdavačku kuću i pokrenuo podkast, koji, nažalost, nije imao mnogo epizoda.

Prisetimo se samo da je Kobi Brajant za svoj animirani film "Dear Basketball" dobio i Oskara.

Ukupno u regularnoj sezoni i plej-ofu, Kobi Brajant ima 57,528 minuta i 39,283 poena što je 4. najbolji učinak svih vremena.

Planirao je Kobi nešto i za nas odrasle, za ljubitelje sporta na višem nivou, pa je kontaktirao Pejtona Meninga, Danijela Kormijea i još neke uticajne sportiste kako bi pokrenuli emisiju "Detailed", emisiju koja bi se bavila sportskim pregledima sa stručne strane.

Analizirale bi se utakmice kroz prizmu bivših profesionalaca, gde bi oni tražili te neke sitne detalje koje ne vidimo "golim okom". Do ove ideje je došao kada je sa suprugom bio u šopingu i ona je bila oduševljena detaljima na jednoj tašni, tada mu je sinulo "sve je u detaljima".

Kobi je oduvek bio opsednut detaljima. Tim sitnim stvarima koje na prvi pogled ne znače mnogo, a zapravo su najveći deo njegovog uspeha i upravo ta želja da se svaki detalj ispravi je ono što ga je guralo napred.

Ukoliko nemate takav mentalni sklop, Kobi vas nije želeo u timu i nikada takve stvari nije krio. Svi znate neke priče o Kobijevoj posvećenosti, mentalnoj snazi i surovim treninzima na različitim i nesvakidašnjim mestima.

Često je zvao biznismene i druge uspešne preduzetnike da ih pita za savet o uspehu. Upijao je priče i usvajao savete, učio je od koga je mogao i kada god je mogao. Čak i u tri ujutru je znao da im pošalje poruku, čisto da im "zagolica maštu".

Photo by Kevin Winter/Getty Images
Photo by Kevin Winter/Getty Images

Kobi Brajant je jedini košarkaš kome su povučena dva broja. Čuveni 8 i 24.

Olimpijske Igre u Kini 2008. godine su nam prikazale možda i najboljeg Kobija. Kada god su SAD imale problem u igri, Kobi je to uspešno rešavao.

Tokom tih igara se trudio da trenira više od ostalih, ako se neko budi u 8, on će u 6, kada krenu da se bude u 6, on će u 4, nikada nije dozvoljavao da neko radi više od njega.

Kondicioni trener te selekcije je ispričao kako ga je Kobi pozvao da u 5 ujutru voze bicikle, pa su išli nekih dvadesetak kilometara i vratili se na doručak. On se istuširao, odremao malo i pokupio neko pecivo kako bi stigao u salu na vreme, a tamo je već bio Kobi Brajant prekriven u znoju. Šutirao je.

U 10 je počeo timski trening, Kobi ga je čitavog odradio, a onda su svi otišli na ručak i odmor, dok je Kobi pojeo nešto na brzinu i nastavio da šutira sve do večernjeg treninga.

Photo by Ethan Miller/Getty Images
Photo by Ethan Miller/Getty Images

Kobi Brajant je šest puta bio lider NBA lige po broju promašenih šuteva.

Imao je tu "bolesnu" radnu naviku, koju mnogi nisu mogli da shvate i razumeju. Kada je 1998. godine protiv Jute imao ona četiri "er bola", mnogi su mu se smejali, ali nikoga to nije peklo više nego Kobija Brajanta.

Sutradan je preko 15 sati proveo u sali šutirajući na koš. Ispalio je na hiljade "savršenih" šuteva i isto tako veliki broj loših, vrlo nepreciznih, ali je svaki od tih šuteva imao svoju putanju koja isprva biva savršena, a onda joj se "otkriva namera".

"Ako promašim deset šuteva i ne šutnem jedanaesti put, znaće da su pobedili i da sam se uplašio, a to ne smem da dozvolim"

Sve je u detaljima. Ponavljam se malo, znam. Ali, u tim ponavljanjima je sva umetnost, to je bila Kobijeva magija.

"Sto posto šuteva koje ne uzmeš si promašio"

Kobi Brajant je imao samo jednu MVP titulu. NBA šampion je bio 5 puta, ima 18 nastupa na "Ol Staru", 11 puta je uvršten u idealni tim NBA lige, po 2 puta u drugi i treći, 9 puta je bio u idealnoj defanzivnoj petorci, 3 puta u drugoj, dok je 2 puta bio najbolji skorer lige, a 1997. godine je osvojio takmičenje u zakucavanjima. Osvojio je 17 nagrada za najboljeg igrača meseca i 33 nagrade za igrača nedelje.

Pre nego što su se uputili na Olimpijske igre, novinari su pitali Kobija Brajanta šta misli o grupi u kojoj se nalaze i šta očekuje od prve pripremne utakmice protiv Portugala. Većina igrača bi dala neki šablonski odgovor, ali ne i Kobi.

Pogledao je snimke utakmica reprezentacije Portugala, proučio ko im je najbolji igrač i kakvu košarku igraju, koje su im prednosti i mane i o tome počeo da govori sa novinarima. Svi do jednog su bili šokirani.

Kada smo već kod Olimpijskih igara, reprezentacija se spremala u Las Vegasu i tada su se Kris Boš, Karmelo Entoni, Lebron Džejms i Dvejn Vejd spustili do bazena na doručak i tamo sreli Kobija koji je na kolenima držao led i bio prekriven znojem.

"Osam ujutru je, čoveče. Mi svi i dalje zevamo, a Kobi dolazi sa tročasovnog treninga", kaže Vejd, a Karlos Buzer je to drugom prilikom prokomentarisao:

"Svi smo to brzo prihvatili. To više nisu bili njegovi treninzi nego naši treninzi“

Photo by Ethan Miller/Getty Images
Photo by Ethan Miller/Getty Images

Nijedan sportista nije igrao za neki tim iz Los Anđelesa duže od Kobija Brajanta. Nijedan drugi igrač Lejkersa nije igrao u timu duže od 14 sezona, da se Kobi povukao 2010. godine nakon poslednje titule, svakako bi bio rekorder. Ima najviše utakmica, minuta, poena, šuteva, slobodnih bacanja, pobeda u istoriji Lejkersa. Postao je prvi bek u istoriji sa 20 odigranih sezona...

Ipak, nisu sve priče o Kobiju Brajantu istinite i to je Endru Vigins naučio na teži način. Dogovorio se sa Kobijem Brajantom da preko leta treniraju zajedno i Viginsu je rečeno da Kobi mrzi ljude koji kasne.

Ako se dogovorite u 8, a ti ne dođeš makar u 6, ništa od treninga. On ode kući. Vigins nije želeo ništa da prepusti slučaju, već je stigao u pola 6. Kada je stigao sala je bila zaključana, a on nije imao ključ. Već je bilo 6, a Kobija nije bilo.

Tamo negde oko sedam poslao mu je poruku, onako bojažljivo da ne probudi ukućane, a Kobi se obukao i došao, pa ga je odmah pitao čemu dolazak tako rano i kada mu je Endru objasnio, počeo je da "umire" od smeha.

Odradili su tročasovni "ludački" trening i otišli na tuširanje, pa je Kobi pitao Viginsa koji mu je plan za ostatak dana. Endru kaže kako planira da se istušira, ruča i odspava, pa posle da ide na trčanje ili šuterski trening.

Kobi je spustio glavu i rekao: "U tvojim godinama, ja se istuširam, jedem i vratim se nazad da sve ovo ponovim, pa tek onda razmišljam o šuterskom treningu"

Photo by Hannah Foslien/Getty Images
Photo by Hannah Foslien/Getty Images

135 puta je ubacio 40+ poena

29 puta je ubacio 50+ poena

6 puta je ubacio 60+ poena

Jedini tim kom Kobi nije ubacio 40 poena su Los Anđeles Lejkersi.

Ou Džej Mejo je jedne godine dobio poziv od Kobija Brajanta za trening i ushićeno ga prihvatio, da bi mu Kobi rekao da će ga pokupiti u tri. Mejo se složio misleći na tri popodne, pa možete samo zamisliti kako je izgledao kada mu je Kobi Brajant zakucao na vrata u tri ujutru...

Ta njegova želja za pobedom je počela još u ranom dobu. Kao osmogodišnjak je odigrao turnir na kom je ubacio čitavih 0 (slovima, nula) poena i rešio da nikada više neće sebi tako nešto dozvoliti.

"I dalje pamtim tog mršavog dečaka koji je bolje govorio italijanski nego engleski. Svi moji prijatelji su bili tamo, u Americi nisam imao nikoga. U školi sam postao opsednut košarkom, ona je postala moj život", rekao je Kobi Brajant jednom prilikom.

Talenat je imao, ali je rad i trud bio najvažniji segment. U srednjoj školi je znao da se budi u 5 ujutru i da šutira do 7, pa da ode na čas.

"Mnogi kažu da sam najbolji, verovatno i jesam, ne znam, ali znam da niko u ovoj zemlji ne trenira vredno kao ja i jednog dana ću biti najbolji na svetu, videćete", rekao je tada srednjoškolac Kobi Brajant.

Kobijevih 12 pogođenih trojki na jednoj utakmici srušio je tek Stef Kari 13 godina kasnije. Te noći je imao 9 pogođenih trojki u nizu, a Fil Džekson je rekao da je to bio najbolji šuterski niz koji je on ikada video.

On je direktno iz srednje škole došao u NBA ligu i morao je da pronađe način da se dokaže među svim tim aždajama u Los Anđeles Lejkersima.

Kao što svi znate, njegov prvi profesionalni ugovor potpisali su roditelji, jer je po američkim standardima Kobi bio maloletan. Odlučio je da svim članovima porodice pomogne tako što bi im kupovao poklone, plaćao račune...

"Sve sam radio za svoju porodicu. Kupovao im automobile, skup nakit, plaćao račune da bih jednog dana shvatio da im tako ne činim uslugu, već upravo suprotno. Sputavam ih, ubijam im ambiciju. Ja sam sve postigao sam i njima onemogućavam da urade upravo to i budu ti koji kontrolišu svoj život. Ja treba da koristim svoj uticaj i pomognem im da dobiju bolji posao, postanu bolji ljudi, ako zapnu da im pomognem da stanu na noge, a ne da ih razmazim i ušuškam. Shvatio sam da sam jako sebičan i da sam sve to radio jer to mene čini srećnim. Svi ti pokloni su više značili meni nego njima. Morao sam da ulažem u njihovu budućnost, a ne da im dajem glupave poklone", rekao je Kobi Brajant jednom prilikom.

Photo by Ronald Martinez/Getty Images
Photo by Ronald Martinez/Getty Images

35.4 poena po utakmici je rekord karijere Kobija Brajanta i to je 8. najbolji učinak u istoriji lige.

To je uradio nikako drugačije nego vrednim i predanim radom. "Odmaraj se na kraju, a ne na sredini", kako je često znao da kaže...

Nik van Eksel je bio jedan od igrača koji su maltretirali Kobija Brajanta. Krenu da igraju basket i svaki put kada Kobi posegne za loptom, usledi krosover i laki Nikovi poeni.

"You reach – I teach" (Kreni po loptu i dobićeš lekciju), ovo je bila rečenica koja je prosto izluđivala Kobija Brajanta, ali ga je mnogo čemu i naučila. Stalno je zapitkivao gde greši, šta da ispravi, bilo saigrače, bilo trenere.

Bajron Skot kaže da ga je video jednom prilikom da šutira u mračnoj sali.

"Bilo je oko 9, pola 10 uveče i ulazim u salu u kojoj je potpuni mrak, ali čujem loptu kako odskače. Palim svetlo i vidim: To je Kobi Brajant. Rekoh sebi, ovaj mali će da bude čudo", ispričao je Bajron Skot.

Šta da kažemo o čoveku koji je ostatak utakmice šutirao levom rukom zbog povrede desnog ramena? Mnogi će često spomenuti i pogođena slobodna bacanja nakon kidanja ahilove tetive...

"Nisam želeo da sedim sa strane i da se za 10-15 godina pitam šta bi bilo da sam ušao, samo da sam probao... Ne! Želim da znam! Sada i ovde", objasnio je Kobi Brajant.

Mandatory Credit: Jed Jacobsohn /Allsport
Mandatory Credit: Jed Jacobsohn /Allsport

33,643 – Broj poena Kobija Brajanta u čitavoj karijeri.

Njemu nije bila potrebna lopta da bi trenirao.

"Uđem u salu, a tamo Kobi trči sprinteve, 'kamikaze' ili jednostavno trči i rukom radi pokret kao da tapka loptu. Izgledalo je jako čudno, ali sam uskočio da mu pomognem", napisao je Šakil O’Nil u svojoj knjizi.

Radio je "milion" stvari kako bi sačuvao svoje telo, probao je razne masaže, akupunkturu, tri puta dnevno je po 20 minuta držao led na kolenima... Korigovao je ishranu, potpuno je izbacio šećer, nije jeo picu i uglavnom se hranio mesom.

Osim savetovanja od strane uspešnih biznismena i preduzetnika, Kobi je poput Karmela Entonija radio sa čuvenim Hakimom Olajdžuvonom.

"Bio sam pod stresom pre nego što sam počeo da radim sa Hakimom. Mislim, to je Hakim, moram da ga impresioniram. Oduvek sam želeo sa njim da treniram i sada mi se to ostvarilo, nateraću ga da bude ponosan na mene i da odmah pokažem šta me je sve naučio. Kada smo počeli sa treninzima bio je jako strpljiv i odgovarao na svako moje pitanje“

Ovakve stvari nisu promicale ni Majklu Džordanu, koji je Kobijeve radne etike uporedio sa svojim i govorio da je Kobi možda i jedini igrač koji bi mogao da ga pobedi u partiji 1 na 1.

Photo by Kevork Djansezian/Getty Images
Photo by Kevork Djansezian/Getty Images

17 – najviše asistencija na jednoj utakmici koliko je podelio Kobi Brajant

Kobi Brajant je bio impresioniran Alenom Ajversonom. Možda čak i više nego bilo kojim drugim igračem. Često je o njemu govorio u superlativima, često ga je spominjao u svojim pričama na podkastima i javnim nastupima.

"Ajverson radi svoj posao najbolje kada se svetla upale, a Kobi je najbolji kada se ugase", rekao je jedan NBA skaut, a Kobi je ispričao kako ga je tačno Alen Ajverson motivisao.

"Sećam se dobro tog 12. novembra 1996. godine. Alen Ajverson je Niksima ubacio 35 poena u Medison Skver Gardenu, a ja sam igrao pet minuta i dao dva poena. Celo veče su išli prilozi o njegovom meču, polomio sam sto, TV, razbio neke čaše... Morao sam više da treniram i da radim. 19. marta 1999. godine, Ajverson mi u lice stavi 41 poen i podeli 10 asistencija. Naporan rad više nije dovoljan, moram da studiram njegovu igru kao manijak. Pogledao sam svaki klip, svaku utakmicu, pročitao svaki članak ili knjigu gde se spominje Alen Ajverson. Zanimao me je njegov uspeh, njegov pad, a sve to me je podsetilo na veliku belu ajkulu koja lovi svoj plen strpljivo i čeka trenutak kada će napasti. 20. februara 2000. godine smo opet igrali sa njima i želeo sam da oseti moju frustraciju, da zna koliko me boli tih 41 poen i 10 asistencija koje mi je sasuo u lice. Kada sam preuzeo Ajversona imao je 16 poena i utakmicu je završio sa 16 poena. E, ja to zovem osvetom. Ništa nećeš dati preko mene. Bio sam ljut jer me je toliko uznemirilo sve što je uradio, ranije sam se zakleo da ću svakoj utakmici pristupati kao da je pitanje života i smrti, a tada sam bio uveren da jedino tako i mogu da funkcionišem. Ja lovim opsesivno, kao manijak, to mi dođe prirodno", rekao je Kobi Brajant.

Ako se prisetimo tog NBA finala, Fil Džekson je izjavio da samo još on nije ušao kako bi probao da sačuva Alena Ajversona...

Mandatory Credit: Jeff Gross/Allsport.
Mandatory Credit: Jeff Gross/Allsport.

U sezoni kada je bio MVP, imao je 4 utakmice u nizu sa 50 i više poena i ispred njega je jedino Vilt Čemberlejn.

Da malo rasčistimo stvari. Kobi Brajant je biran kao 13. pik 1996. godine na NBA draftu, a Alen Ajverson je bio prvi pik, pa je Kobiju bilo nedopustivo da neko iz njegove klase bude toliko dominantan, a da on skuplja mrvice. To u njegovoj glavi ne ide jedno s drugim.

Čovek koji je na prvom turniru postigao 0 poena je uspeo da "dogura" do jednog od najboljih NBA igrača svih vremena i to jedino svojim radom. On je uspeo još nešto neverovatno:

Jedni je igrač u istoriji košarke sa tri različita meseca sa 40 i više poena u proseku od čega je bilo čak 9 utakmica u nizu. On je bek sa najviše postignutih poena na jednoj utakmici. Da, tako je, 81 poen Toronto Reptorsima kada ga je čuvao Džejlen Rouz.

Sve je to bilo zaslugom velikog, napornog rada.

"Sećam se kada sam kao dečak dobio prvu košarkašku loptu. Lopta je bila ogromna u odnosu na moje ruke, a nisam želeo da je tapkam kako ne bih uništio glatku površinu kože i osećaj kada rukom pređeš preko nje. Verujte mi, mnogo sam voleo zvuk lopte koja odskače: Tap, tap, tap... Lopta je bila osnovni deo moje igre, koren mog rada, zbog nje sam morao da kopam toliko duboko, sve zbog tog savršenog zvuka“

Na svojoj poslednjoj utakmici je šutnuo 50 puta što je apsolutni rekord u novijoj istoriji NBA lige, a prethodno je viđeno 1967. godine kada je to uradio Vilt Čemberlejn, a pre njega Eldžin Bejlor i Rik Beri.

Da, Kobi Brajant nije tek u profesionalcima da bude takav. Kada je bio srednjoškolac, često je saigrače terao da igraju basket do 100. Bilo je dana kada protivnici nisu mogli da budu dvocifreni, jedan momak je čak meč završio sa nulom...

"Nisam menjao svoju ulogu vođe s godinama. Uvek sam testirao ljude, tražio ono najbolje u njima. Tako sam mogao da naučim s kim mogu, a s kim ne mogu da radim. Proučavao sam njihova ponašanja, razmišljanja, sve. Naučili su me kako da ubijem protivnika. Pokušao sam to da naučim i Lebrona, sećam se da sam jednom došao u svlačionicu i na vulgaran način rekao da su odigrali loše. Lebron je izašao kao potpuno drugačija zver u drugom poluvremenu"

U Lejkersima je često izazivao krila i centre govorivši im da će igrati basket 1 na 3. Kada postigne koš, to je bod, a kada ga njih trojica odbrane to je za njih bod. Imao je samo 18 godina...

"Kada sam bio mlad igrač, mnogo sam grešio. Okej, svi znate da sam se ugledao na Majka i pogledajte moj stav u odbrani, isti je kao njegov. Gornji deo tela je uspravan, kontroliše svoje kretanje, kontroliše protivnika i kontroliše utakmicu. Nisam uvek bio takav. Naučio sam da koristim podlakticu kako bih težinu prenosio na igrača kog čuvam, ali sam kao mlađi grešio. Nisam bio uspravan, nego naklonjen igraču i stavljao previše pritiska. Zahvaljujući Alenu Ajversonu, uspeo sam to da ispravim. On je bio sitan, ali neverovatan igrač, jedan od najtežih protivnika. Plan mi je bio da koristim visinu protiv njega i da mu ne dam da šutne, dok ja preko njega uvek mogu da šutiram. On je bio strašno brz i nije mi dozvoljavao da se namestim, pa mi je trebalo vremena da pronađem način kako da šutnem, onda sam ušao na niski post i tu nije imao nikakvu šansu da me odbrani"

Photo by Jed Jacobsohn/Getty Images
Photo by Jed Jacobsohn/Getty Images

"Košarka je bila moja muza otkako sam još kao dečak zgužvanim čarapama zamišljao važne šuteve i odbrojavao 5,4,3,2,1... Košarko, zauvek ću te voleti", Kobi Brajant.

"Priče pokreću svet", kako je Kobi Brajant znao da kaže. Dostignuti savršenstvo je nemoguće, ali uvek možete probati. Još jednom ću se vratiti na "detalje" i reći da je Kobi tražio od Najka da "otkinu" nekoliko milimetara sa đona novih patika kako bi vreme reakcija povećao za stotinku.

Tužno je sve to što se desilo, ali legende nikada ne umiru. Baš je on znao da govori o tome kada je držao govore, "veličina nije nešto što će nestati" i bio je u pravu. Uspeo je da motiviše sve oko sebe i to je smatrao za svoje najveće dostignuće.

Zaista ne znam kako bih završio ovu priču osim njegovim poslednjim košarkaškim nastupom kada je Juti ubacio 60 poena i od košarke se oprostio sa:

"Mamba out"

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu