Obrisi titule nad "Enfildom": Uhvati me – ako možeš!

Bitka Liverpula i Mančester sitija je protekle sezone ličila na "ples stiskavac". Jedva da ih je išta razdvajalo. Po koji gol ili bod. Ili 11 milimetara od prečnika lopte koliko je nedostajalo da bude gol i koji su presudili da titula završi na "Etihadu", ne na "Enfildu". Sada je sasvim druga priča.

Izvor: B92

Nedelja, 01.12.2019.

13:00

Obrisi titule nad
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images

Prvog decembra, na dan kada je tačno pre 60 godina slavni Bil Šenkli postao menadžer "redsa", preuzevrši ih tada u gotovo haotičnoj situaciji u Drugoj diviziji, Liverpul je sada gospodar svoje sudbine u Premijer ligi.

Posle 14 odigranih kola u Premijer ligi, ima velikih 11 bodova prednosti u odnosu na šampionski tim Mančester sitija, po mnogima najvećeg rivala za titulu. Da li će "prokletstvo" biti prekinuto u maju 2020. i Liverpul konačno biti šampion, tačno posle tri decenije suše? Sva je prilika.

Mada, neko će reći da je i prošle sezone Klopov tim imao osam poena prednosti koji su se u otopili kao prvi sneg i Siti je na kraju prvi prešao ciljnu liniju. Uteha je, svakako bilo osvajanje Lige šampiona.

Međutim, sada je Klopov šampionski sklop još bolje podmazan. I ima iza sebe godinu iskustva. Otuda su mnogi uvereni da ovu priliku neće propustiti.

Najveće bodovne prednosti

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Mada u fudbalu nikada ne znate šta može da vas sačeka već iza prvog ugla i prve naredne utakmice, nije zgoreg pogredati koje su najveće bodovne razlike bile početkom decembra i kako se sve na kraju završavalo.

Mančester junajted je novambar 1993. godine završio sqa velikih 14 bodova prednosti nad prvim rivalom. Na kraju, Fergusonov tim je osvojio titulu sa osam bodova prednosti.

Sadašnja bodovna razlika od 11 poena, koju Liverpul ima u odnosu na Mančester siti (Lester ima meč manje i isto bodova) druga je najveća prednost.

Pre 14 godina, tačnije 2005. godine, Čelsi pod komandom Žozea Murinja je imao 10 bodova više od najbližeg pratioca i na kraju je prvi prošao kroz cilj sa osam bodova razlike.

Pre 19 godina, Mančester junajted je imao osam bodova prednosti, a titulu je uzeo sa deset bodova razlike.

Pre samo dve godine, ovaj sastav Mančester sitija je imao takođe osam bodova viška, ali je u odnosu na gradskog rivala imao na kraju čitavih 17 bodova razlike sa titulom u rukama.

Putanja je jasna - Liverpul ima sve što mu je potrebno da nastavi niz.

Od "Fergi tajma" do "Klopidž tajma"

Photo by Mike Hewitt/Getty Images
Kada se pogleda struktura pobeda u ovih 14 kola u kojima su ispustili samo dva boda (remi od 1:1 na "Old Trafordu" sa Mančester junajtedom), jasno se vidi šta je to što odvaja "crvene" od ostalih klubova.

Nekada je Mančester junajted bio poznat po tim tesnim pobedama od po gol razlike (1:0, 2:1) koje su im donele brojne titule u eri Aleksa Fergusona, ali i još nešto, sposobnost da se ostvari rezultat i pobeda pored ne tako ubedljive igre.

Liverpul je ove sezone pravi primer tog princima jer od svih sedam pobeda kod kuće u Premijer ligi, nijednom se nije dogodilo da ne primi gol, a ima tri pobede od po gol razlike od 2:1.

Kada se tome dodaju i pet od šest pobeda u gostima takođe sa golom razlike (četiri puta po 2:1 i jednom od 1:0), jasno je kakav kvalitet ima ovaj sastav Jirgena Klopa - šampionski.

I onda dolazimo do fascinantnih brojki. Golovi u finišu, često i duboko u nadoknadi vremena.

Samo ove sezone, Liverpul je osvojio ukupno 9 bodova postižući golove od 85. minuta pa do poslednjeg sudijskog zvižduka.

Sadio Mane je protiv Aston Vile postigao gol za pobedu u nadoknadi, takođe i Džejms Milner iz penala u 95. minutu meča sa Lesterom.

Endi Robertson je izjednačio protiv Aston Vile u 85. minutu, dok je Adam Lalana takođe u finišu izjednačio na 1:1 na "Old Trafordu" i tako je Liverpul izbegao poraz.

Ali to nije ništa novo za Liverpul. Jer kada se pogleda istorija Premijer lige od 26 i po godina, klub sa "Enfilda" je ubedljivo na prvo mestu po broju golova postignutih u 90. minutu i u nadoknadi - ima čak 35 pobedonosnih golova.

I kao što je to kod Aleksa Fergusona bila "normalna"stvar, tako je i kod Klopa i to još izraženije.

Statistika kaže da je od sezone 2015/16, ili od novembra 2015. kada je Klop preuzeo kormilo, njegov tim imao 3,8 bodova po sezoni osvojenih golovima u nadoknadi vremena, dok je Mančester junajted imao svega 1,67.

Od "Fergi tajma" stigli smo dakle do "Klopidž tajma".

Opasnosti na putu

Photo by Laurence Griffiths/Getty Images
U fudbalu, naravno ništa nije nemoguće, posebno kada pobeda vredi tri boda.

Pad forme ekipe, nekoliko nerešenih mečeva zaredom, sporne sudijske odluke i posebno problematični VAR, koji se nije najbolje "primio" na engleskom tlu, mogu biti i te kako biti.

Takošđe i povrede igrača, poput ove koja je sada zadesila vezistu "crvenih", Brazilca Fabinja. Ili isključenje golmana Alisona.

Decembar, koji ima tradicionalno najgušći raspored mečeva, zbog tradicije igranja mečeva na Ostrvu za božićne i novogodišnje praznike, biće sjajan barometar gde se nalazi Liverpul kada je reč o "poništavanju prokletstva".

I jasno, kakva će biti klupa, zamene koje budu neophodne da uskoče umesto suspendovanih i povređenih.

Možda je Liverpul sada u poziciji da poput Leonarda di Kaprija u onom sjajnom filmu "Uhvati me ako možeš", izmiče pažnji progonitelja, Toma Henksa (Pepa Gvardiole).

Međutim Jirgen Klop i te kako dobro zna da kraj može biti drugačiji. Jer Premijer liga je maratonska trka u kojoj smo tek stali na preponi broj 14. I ima ih još mnogo, mnogo do kraja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: