Petak, 30.11.2018.

08:09

Šta mogu rukometašice Srbije na Evropskom prvenstvu? ANKETA

Ženska rukometna reprezentacija Srbije utakmicom A grupe sa Poljskom u 18 časova započinje takmičenje na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Šampionat za najbolje reprezentacije kontinenta započeo je u četvrtak pobedom Rusije nad svetskim šampionkama, Francuskinjama (26:23), a sve će biti okončano finalom u Parizu 16. decembra.

Izvor: Zoran Kecman

Šta mogu rukometašice Srbije na Evropskom prvenstvu? ANKETA
Foto: RSS

Za rukometašice Srbije ovo je deseto učešće na najvećoj evropskoj smotri od 2000. na ovamo. Najbolji plasman bilo je polufinale i četvrto mesto osvojeno na prvenstvu 2012. godine održanom u našoj zemlji, dok su na proteklom prvenstvu u Švedskoj Srpkinje bile ukupno devete.

Srbija će se takmičiti u A grupi čiji će se mečevi igrati u Nantu. Pored naše reprezentacije u grupi su i Danska, Švedska i Poljska. Tri najbolje reprezentacije iz svake od četiri grupe plasiraće se u drugu fazu takmičenja.

Grupu I čiji će se mečevi igrati u Nantu činiće po tri prvoplasirane reprezentacije iz A i B grupe. To praktično znači da ukoliko se izabranice Ljubomira Obradovića plasiraju u drugu fazu sa jednog od prva tri mesta, ukrštaće se sa ekipama iz B grupe u kojoj su domaćini, reprezentacija Francuske, zatim Crna Gora, Rusija i Slovenija.

Po najbolje tri iz grupa C i D sačiniće u drugoj fazi Grupu II čiji će se mečevi igrati u Nansiju. Treba reći da se u drugu fazu prenose bodovo osvojeni protiv ekipa koje su prošle dalje iz grupe.

Konačno, po dve prvoplasirane iz Grupe I i Grupe II igraće u polufinalu 14. decembra u Parizu, gde će se istog dana odigrati i meč za peto mesto, između trećeplasiranih ekipa iz tih grupa, dok je finale na programu 16. decembra od 17.30 časova.

Prema kladionicama, najveći izgledi daju se Norvežankama, potom reprezentaciji Rusije, pa tek onda domaćinu, Francuskinjama.

Reprezentacija Srbije je prema kladionicama negde u sredini i kvota da će one postati evropske šampionke je 35.

Obradović: Mnogo toga mora da se poklopi za dobar rezultat

Foto: Starsport
Selektor Ljubomir Obradović, koji je pred ovaj turnir imao dosta problema zbog povreda pojedinih igračica, poručio je nedavno kako za dobar rezultat na ovom prvenstvu mora mnogo toga da se poklopi.

Veliki plus ješto je uz tim iskusna Dragana Cvijić. Ona nije igrala na poslednjem pripremnom turniru, Kupu Karpata u Rumuniji, ali sada je sve u redu i nema sumnje da će uz Andreu Lekić biti jedan od nosilaca igre našeg tima.

Kada je reč o meču sa Poljakinjama, selektor Obradović kaže da je jako važno odigrati dobro na startu. Do detalja je prostudirao igru prvog protivnika i nada se najboljem.

"Igramo protiv veoma ozbiljne reprezentacije. Poljakinje su snažne, imaju iskusan tim,, ovo je prvi meč na šampionatu.Tri beka su dosta visoka i pokretna, iskusna Kudlač igra dugo godina, Bizdra Arčuk je bila u Budućosti, imaju desnog beka Kobilinsku iz nemačkog Mecingena, visokog pivotmena, u odbrani igraju 6-0. Imamo i mi svoje adute i kvalitete. Spremni smo i na promene zonskih formacija", poručio je Obradović.

On je dodao da je zadovoljan urađenim na pripremama i pored dosta problema sa kojima se suočio.

"Bitno je da su igračice zdrave. Na pripremama je bilo dosta stvari kojima možemo da budemo zadovoljni. Jovana Stoiljković je ostala sama na poziciji levog beka, tu sada pokušavamo da adaptiramo Tamaru Radojević i Andreu Lekić, a svakako me raduje povratak Dragane Cvijić koja će nam biti od koristi u oba pravca", dodao je selektor Srbije.

Generalno, Srbiju čeka mprilično težak posao u grupi, ali i posle toga, jer se A grupa ugršta sa grupom B gde je domaćin, Francuska.

"Ukrštamo sa grupom u kojoj su Francuska kao domaćin i svetski šampion, olimpijski šampion Rusija i Crna Gora. Vrlo nezgodna grupa, prognoze su neizvesne, ne želim da se bavim njima, želim samo da igramo pravi rukomet. Samo da ne budemo zakinuti za gol, penal, kao u Nemačkoj, već da to bude na nivou kome treba da bude. Ne tražimo pomoć, već samo da druge ne pomažu protiv nas. Za dobar rezultat mora da se poklopi mnogo stvari", zaključio je Obradović.

Lekić: Cilj plasman na Olimpijski turnir

Foto: Starsport
Bez dileme Andrea Lekić će biti jedan od aduta reprezentacije Srbije na takmičenju u Francuskoj. Iskusna je, bila je član i one generacije koja je osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2013.

Andrea kaže da je atmosfera u našem timu odlična i da su sve igračice spremne za ono što ih očekuje narednih dana.

"Lično sam spremna, rasapoložena, orna i motivisana, prvenstvo može da počne. Ovo je ujedno i početak ciklusa kvalifikacija za Olimpijske igre, to mi je u glavi, kao zvezda vodilja", izjavila je Lekićeva pred start turnira.

Ona kaže da će turnir u Francuskoj biti znatno drugačiji u odnosu na neke ranije.

"Postoji velika razlika u odnosu na neka prethodna prvenstva, barem kada je reč o nama. Ova reprezentacija ima šansu da uradi nešto dobro i veliko, a to je da nađe svoje mesto na Olimpijskim igrama. Igre sa proteklog prvenstva sveta u Nemačkoj su nam dale nadu da možemo da ostvarimo i ovde dobar rezultat. Nismo imale dobar rezultat pet godina, tako da ne možemo da pretimo nikome, ali potajno se nadamo. Nadam se da će ovo biti početak jednog lepog putovanja", dodala je Lekićeva.

Pivotmen Slađana Pop-Lazić smatra da je došao momenat da ovaj tim zablista punim sjajem.

"Vreme je za nešto više. Poslednje dve godine smo igrali dobro, ali nam je uvek nešto nedostajalo za poziciju koju zaslužujemo. Nadam se da ćemo taj stepenik proći i napraviti napredak na koji ćemo svi biti ponosni", rekla je Pop Lazić za sajt Rukometnog saveza.

Svesna je da Poljska predstavlja neugodnog protivnika.

"Imaju opasnu bekovsku trojku. Sva tri beka su visoka, dobri su šuteri, rade kvalitetno sa pivotmenom. Igraju 6-0, čak i 5-1 povremeno, videćemo šta su nam spremili", upozorava Pop-Lazić.

Norvežanke i Ruskinje ispred svih

Photo by Elsa/Getty Images
Kada je reč o prognozama, svi se nekako slažu da su reprezentacije Norveške i Rusije veliki favoriti za trofej.

Ruskinje su pokazale snagu već na startu kada su na otvaranju u meču B grupe pobedile Francusku sa 26:23. Rusiju je do pobede predvodila Darja Dmitrieva sa osam golova, dok je na drugoj strani najefikasnija bila Orlan Kanor sa šest.

Što se tiče Norvežanki, osvajačice sedam evropskih zlata i aktelnih šampionki, one su na turnir stigle u dobroj formi, ali i sa problemima zbog povreda nekoliko igračica.

Ipak, jedna od najiskusnijih u ovom timu, pivot Hajdi Loke (35), imaće veliku pomoć u Kari Bratset i Vilde Mortensen. Lokeova ima zlata i sa svetskih šampionata i Olimpijskih igara i predstavljaće udarnu snagu ove reprezentacije.

"Još nemam nameru da se povučem. Osećam da se moja igra vraća na top nivo, nadam se da nećemo razočarati naše navijače", poručila je Lokeova uoči starta turnira.

Inače, turnir u Francuskoj održava se u pet gradova, Monbelijaru, Nantu, Nansiju, Brestu i Parizu.

U glavnom gradu Francuske je i najveća dvorana, "Aktor Hotels Arena" čiji je kapacitet 15.603 mesta. U nantu, gde u grupnoj fazi igra Srbija, hala može da primi 12.000 posetilaca, dok su ostale tri kapaciteta od 4.500 (Brest) do 6.400 (Monbelijar).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: