"Nemoguća misija" za Bjelicu i Bogdanovića – ili su "čuda" ipak moguća?

"Sve je moguće", rekao je Kevin Garnet posle osvajanja šampionskog prstena 2008. godine sa Boston Seltiksima.

Izvor: Marko Ðinðiæ

Sreda, 26.02.2020.

01:39

Foto: Reuters/USA TODAY USPW

Prateći dešavanja u NBA ligi u 21. veku, pogotovo u drugoj deceniji, čuvena rečenica legendarnog KG-a itekako ima smisla. Sve je moguće u NBA ligi, pa čak i da na kraju gledamo Sakramento Kingse Bogdana Bogdanovića i Nemanje Bjelice u plej-ofu sredinom aprila.

Do kraja regularnog dela sezone u NBA ligi ostalo je nešto više od mesec dana.

Tačnije, poslednja utakmica regularnog dela biće odigrana 16. aprila, a doigravanje će početi već tri dana kasnije, mečevima prve runde na Istoku i Zapadu.

Prve utakmice polufinala konferencija igraće se 30. aprila i 1. maja, sa mogućnošću pomeranja na 28. i 29. april, prve utakmice finala konferencija biće odigrane 15. i 16. maja, uz mogućnost pomeranja na 13. i 14. maj, dok će prva utakmica NBA finala biti na programu 5. juna.

Do plej-ofa ostalo je mesec i po dana, a do tada će borba za ulazak u isti biti "paklena", pogotovo na Zapadu. Jasno je da su Lejkersi i Klipersi iz Los Anđelesa, Denver Nagetsi, Hjuston Rokitsi, Juta Džez, pa i Oklahoma Siti Tander i Dalas Maveriksi gotovo sigurni učesnici plej-ofa, i da je samo pitanje ko će sa koje pozicije započeti doigravanje, ali borba za osmo mesto je izuzetno zanimljiva, s obzirom da se za nju bori čak šest timova.

Trenutno osmo mesto zauzimaju Memfis Grizlisi, sa 28 pobeda, dve više od Portland Trejlblejzersa, tri od Nju Orleans Pelikansa, četiri od San Antonio Sparsa i Finiks Sansa i pet od Sakramento Kingsa.

Svakoj od ovih šest ekipa ostalo je da odigra između 23 i 25 utakmica do kraja regularnog dela sezone i pokuša da uđe u plej-of.

Ko će od ovih timova ići na megdan prvoplasiranom timu Zapadne konferencije?

Memfis Grizlis

Kada su Memfis Grizlisi odlučili da je kraj "Grit n grind" ere i da kreću u totalnu rekonstrukciju ekipe, malo ko je verovao da će biti blizu ulaska u plej-of.

Zek Rendolf je već odavno napustio Memfis, Mark Gasol trejdovan je u Toronto Reptorse gde je osvojio titulu sa timom iz Kanade, Majk Konli trejdovan je u Jutu Džez, Toni Alen je završio karijeru i povlačenjem njihovih dresova završena je "zlatna" era Grizlisa.

"Kako bismo našli put uspeha, potrebna je promena pristupu košarkaškim operacijama", rekao je vlasnik franšize Robert Pera na kraju sezone 2018/19.

Otpušten je Džej Bi Bikerstaf sa mesta glavnog trenera i generalnog menadžera, a Kris Valas je dobio novu ulogu, mesto glavnog skauta.

Džejson Reksler postao je novi predsednik košarkaških operacija, Zakari Klejman novi generalni menadžer i potpredsednik košarkaših operacija, dok je Tejlor Dženkins postavljen za glavnog trenera.

Draftovali su Dža Moranta sa drugog mesta na draftu 2019. godine i odlučili da grade tim oko 20-godišnjeg plejmejkera.

Takođe su napravili trejd za Brendona Klarka, 21. pika sa istog drafta, a Oklahoma Siti Tanderima poslali su 23. pika i pika druge runde 2024. godine. Dža Morant je najbolji strelac ekipe sa 17,6 poena po meču, sa 6,8 asistencija je najbolji i u tom segmentu, ne samo u Grizlisima, već u celoj ligi kada su novajlije u pitanju, što će mu najverovatnije i doneti nagradu za rukija godine.

Džeren Džekson junior sa 16,9 poena, Dilon Bruks sa 15,2 i Jonas Valančijunas sa dabl-dabl prosekom (14,4 poena i 10,2 uhvaćene lopte) takođe igraju sjajno ove sezone, i uz Brendona Klarka (12 poena) ova petorka drži osmo mesto na veoma jakom Zapadu.

Srpski košarkaš Marko Gudurić ove sezone odigrao je 36 utakmica, a na parketu prosečno provodi 12,5 minuta. Beleži 4,4 poena u proseku, 1,8 asistenciju i 1,2 skok po utakmici.

Šutira 39% iz igre, tačnije 48% za dva i 30% za tri poena. Sa linije za slobodna bacanja beleži 90% uspešnosti, po čemu je jedan od najboljih u ekipi.

Postižu 112,8 poena po meču, po čemu su 12. u ligi, a primaju 114,9 poena po meču, po čemu su tek 23. najbolja odbrana lige.

Imaju izuzetno težak raspored do kraja i pitanje je da li mogu da izdrže ritam narednih mesec dana i izbore plasman u plej-of, što bi svakako bilo najveće iznenađenje sezone.

Portland Trejlblejzers

Prošlogodišnji finalista Zapadne konferencije igra veoma loše ove sezone, s obzirom da su očekivanja bila velika pred početak iste.

Demijan Lilard dominirao je u prvoj rundi plej-ofa protiv Oklahoma Siti Tandera i pogodio je šut za završetak serije koji će se dugo pamtiti i o kojem se i dalje priča, a kasnije je protiv Denver Nagetsa glavni bio Si Džej Mekalum, koji je rešio sedmu utakmicu u gostima.

Poraz od Golden Stejt Voriorsa tada je bio očekivan i tu im ne treba ništa zameriti.

Očekivalo se da nastave tamo gde su stali prošle sezone i da ponovo vode borbu za jedno od mesta koje će im obezbediti prednost domaćeg terena u plej-ofu, ali umesto toga, oni vode borbu za ulazak u doigravanje. Ekipa Terija Stotsa do sada je ostvarila 26 pobeda i upisala 32 poraza, a sa 113,3 poena po meču su osmi najbolji napad lige.

Međutim, sa 115,3 primljena poena po meču u proseku, četvrta su najlošija odbrana lige.

Demijan Lilard sa 29,5 poena i 7,9 asistencija predvodi ekipu u dve statističke kategorije i pružao je neke neverovatne partije tokom proteklih par meseci, ali one su uzele maha i Lilard se povredio pred Ol-star pauzu.

Preskočio je meč svih zvezda i takmičenje u brzom šutiranju trojki i pored toga je propustio još pet mečeva Portlanda, a Trejlblejzersima je svaki meč bitan.

Si Džej Mekalum sa 21,8 poena po utakmici kao i uvek prati Lilarda, a treba napomenuti i sjajne igre Hasana Vajtsajda koji beleži dabl-dabl (15,8 poena i 14,1 skokova), uz čak 3,1 blokade po meču.

Potpisivanje Karmela Entonija ispostavio se kao pun pogodak, kao i dovođenje Trevora Arize, tako da je preko potrebno iskustvo u Portlandu na mestu.

Klupa deluje "tanko", s obzirom da Geri Trent, Skal Labisijer, Anferni Simon i ostali nisu baš igrači u koje Stots može da se uzda, a veliki hendikep je i povreda Rodnija Huda.

Ipak, i pored svega toga, njima se daju najveće šanse za osmo mesto na kraju sezone.

Nju Orleans Pelikans

Kada je Entoni Dejvis u januaru 2019. godine zatražio trejd od uprave Pelikansa, svima je bilo jasno da je došao kraj jedne ere i da će Pelikansi morati da krenu ispočetka.

Nekako se odmah znalo da će Entoni Dejvis preći u Los Anđeles Lejkerse kod svog prijatelja Lebrona Džejmsa i pre završetka trejd roka u februaru.

Pelikansi su izneli neverovatan zahtev Lejkersima za taj trejd, što su u "gradu anđela" odbili.

Dejvis je kažnjen od strane kluba, minuti su mu limitirani i u fokusu je bilo samo šta će Lejkersi poslati u "grad džeza" za "Obrvu".

I onda se desilo "čudo" – Nju Orleans Pelikansi dobili su prvog pika na draftu 2019. godine, iako su imali samo 6% šanse za najvišu poziciji na predstojećem draftu.

Odmah se znalo da će to biti Zajon Vilijamson i sunce je ponovo obasjalo Nju Orleans. Generalni menadžer Tajan Lengdon i predsednik Dejvid Grifin su napravili nekoliko fantastičnih poteza na leto.

Trejdovali su Entonija Dejvisa u Los Anđeles Lejkerse za trojicu sjajnih mladih igrača – Brendona Ingrama, Lonza Bola i Džoša Harta, kao i tri pika prve runde, među kojima se našao i četvrti pik na istom draftu na kojem su imali prvog pika.

Četvrtog pika su trejdovali u Atlanta Hokse, za osmog, 17. i 35. pika na istom draftu.

To su bili Džekson Hejs, Nikel Aleksander-Voker i Markos Luzada Silva. T

akođe su draftovali Alena Smailagića, ali su ga odmah trejdovali u Golden Stejt Voriorse.

Fantastičan posao Grifina i Lengdona. Međutim, Zajon Vilijamson, novo košarkaško čudo, povredio je kolena i morao je na operaciju, pa je prvi put u NBA ligi zaigrao 22. januara 2020. godine.

Vilijamson je do sada odigrao 12 mečeva i prosečno beleži 22,8 poena po meču, po čemu je drugi strelac ekipe iza fantastičnog Brendona Ingrama (24,5). Takođe, sa 7,2 uhvaćene lopte po meču drugi je skakač ekipe iza Derika Fejvorsa (10,1), a ima i 2,7 asistencije u proseku.

Šutira 58% iz igre (59,8 za dva, 41% za tri poena), dok će slobodna bacanja morati da popravi (60%).

Dok nije bilo Zajona u ekipi, Ingram se istakao kao pravi lider, a pratio ga je naravno Džru Holidej, koji je sa 6,8 asistencija, koliko ima i Lonzo Bol, najbolji asistent ekipe.

Pelikansi su izuzetno mlada ekipa, osim Džej Džej Redika (35), Itvana Mura (30) i Nikola Melija (30), pa se najbolje od njih tek očekuje u sezonama koje dolaze.

Naravno, imaju dobre šanse da se i ove sezone nađu u doigravanju, a ako to učine, svakako će velike zasluge pripasti Zajonu, koji je preokrenuo već prežaljene Pelikanse.

San Antonio Spars

San Antonio Sparsi igraju u plej-of već 23 sezone uzastopno, tačnije od druge trenerske sezone Grega Popoviča i draftovanja Tima Dankana sa prvog mesta 1997. godine.

Za 23 sezone, Sparsi su osvojili pet šampionskih titula, izgubivši u samo jednom finalu, od Majami Hita, a po svemu sudeći će u 25. sezoni Grega Popoviča na klupi "Mamuza" po prvi put propustiti igranje u aprilu i maju.

"Velika trojka", sačinjena od Tima Dankana, Tonija Parkera i Manua Đinobilija, dominirala je Zapadnom konferencijom 12 godina (2004 - 2016).

Kada se Tim Dankan posle 20 sezona povukao 2016. godine, delovalo je kao da će Sparsi uskoro morati da se "pozdrave" i sa francuskim i argentinskim košarkašem i da je došao kraj, ali se Kavaj Lenard istakao kao novi vođa ekipe.

Igrali su finale Zapada 2017. godine, sledeće su ispali u prvoj rundi i nakon toga je stvarno došao kraj.

Toni Parker otišao je u Šarlot Hornetse, Kavaj Lenard i Deni Grin trejdovani su u Toronto Reptorse, Manu Đinobili se povukao, a Gregu su ostali Demar Derozan i Lamarkus Oldridž kao glavni igrači franšize. Oldridž ima 34 godine i jasno je da je i on van "prajma", Derozan će napuniti 31 godinu i ne uliva baš poverenje kao igrač franšize, a Sparsi baš ne mogu da se oslone na Forbsa, Lajlsa, Vajta i Vokera da će predvoditi tim do makar finala konferencije na ovako jakom Zapadu.

Sparsima je možda potrebna i rekonstrukcija tima, ali svi znate Grega Popoviča, on to nikada neće priznati i nikada neće odustati, dok god postoji makar 1% šanse.

Šanse za ulazak u doigravanje Sparsa su svakako već od tog jednog procenta, ali deluje da im je do kraja sezone potrebna neka neverovatna serija kako bi se istog domogli.

Nisu to više oni "tvrdi" i "tečni" Sparsi, prilagodio se i Popovič igranju na veliki broj poena i davanje slobode svojim igračima, a za sada im ove sezone slabo to ide, s obzirom da su pobedili na 24 i poraženi su na 32 utakmice.

Postižu 113 poena, po čemu su 11. najbolji napad lige, ali sa dopuštenih 114,6 poena po meču su 22. odbrana.

Ako pogledamo ukupan defanzivni rejting, Sparsi su na 25. mestu, po čemu su jedna od pet najgorih odbrana lige.

Očekivano su Derozan sa 22,7 i Oldridž sa 18,8 poena najbolji strelci ekie i niko im nije ni blizu, pošto Forbs i Mils kao sledeći imaju po 11 poena u proseku.

Male su šanse da će se doigravanje gledati u Teksasu.

Finiks Sans

Prošla je skoro čitava decenija od odlaska Stiva Neša i situacije gde su u Arizoni mogli da se nadaju plej-ofu.

Sada sa 24 pobede i 34 poraza, stidljivo se nadaju da bi možda mogli u doigravanje posle devet godina, ako do kraja odigraju perfektno i ako im se naravno poklope rezultati ostalih protivnika u toj borbi.

Devin Buker je postao prvi Ol-star iz Finiks Sansa posle Stiva Neša 2012. godine, pošto ga je Adam Silver pozvao kao rezervu povređenom Demijanu Lilardu. Buker beleži 26,3 poena po meču, po čemu je ubedljivo najbolji strelac ekipe, a sa 6,8 asistencija drugi je najbolji razigravač svog tima, posle Rikija Rubija (8,6).

Prate ga Keli Ubre, koji igra odličnu sezonu (18,7 poena i 6,4 skokova), kao i pomenuti Rubio koji je leta 2019. godine bio MVP Svetskog prvenstva u Kini.

Frenk Kaminski i Eron Bejns takođe igraju sjajne sezone, pošto beleže dvocifreni broj poena u proseku (11), a Diandre Ejton takođe ima sjajan dabl-dabl prosek od 18,9 poena i 11,6 skokova.

Međutim, ove sezone odigrao je samo 26 utakmica, pošto je zbog korišćenja anaboličkog steroida suspendovan na 25 utakmica.

Izuzev Bejnsa, koji jedini ima preko 30 godina (33),

Sansi su izuzetno mlada ekipa i takođe će biti odlični u godinama koje dolaze, ako zadrže osnovu ekipe i adekvatno se pojačaju.

Rano je još reći da su plej-of ekipa, ali ulazak u doigravanje ove sezone bio bi neverovatan podvig.

Sakramento Kings

Odakle početi kada su Sakramento Kingsi u pitanju?

Kingsi su u svoju 35. sezonu u Sakramentu ušli kao tim sa najdužim nizom bez igranja u plej-ofu, koji iznosi 13 godina, s obzirom da su se poslednji put u doigravanju našli 2006. godine.

Pamtimo kada su Kingsi predvođeni Rikom Adelmanom sa klupe stigli do plej-ofa sa 44 pobede i 38 poraza, u koji su ušli sa šestog mesta, samo da bi u šest odigranih utakmica bili poraženi u prvoj rundi od San Antonio Sparsa.

Pred početak te sezone Peđa Stojaković trejdovan je za Rona Artesta, Bonzi Vels, Majk Bibi, Šarif Abdur Rahim, Bred Miler i Bonzi Vels bili su glavni igrači Kingsa, pa je jasno koliko je to davno bilo. Kingsi za sada imaju 23 pobede i 33 poraza, nalaze se na 13. mestu u Zapadnoj konferenciji i sa 26 utakmica do kraja nemoguće je ponoviti skor iz 2006. godine, ali nije nemoguće da se domognu doigravanja, iako su šanse baš, baš male.

Otpustili su glavnog trenera Dejva Jegera 12. aprila 2019. godine i dva dana kasnije na njegovo mesto doveli bivšeg trenera Los Anđeles Lejkersa Luka Voltona, što će se najverovatnije ispostaviti kao velika greška.

Dobra stvar je što je u stručni štab stigao i selektor reprezentacije Srbije Igor Kokoškov, pa pored Divca, Stojakovića, Bogdanovića i Bjelica, Sakramento je dobio još jednog Srbina za celu petorku u Kaliforniji. Na draftu nisu imali pikove prve runde, pošto su ih 2015. trejdovali u Filadelfija Seventisikserse i Boston Seltikse.

Imali su tri pika prve runde i birali su sa 40. mesta Džastina Džejmsa sa Vajominga, Ignasa Brazdeikisa iz Litvanije sa 47. mesta, koji je odmah trejdovan u Nikse za Kajla Gaja i sa 60. mesta tadašnjeg košarkaša Partizana Vanju Marinkovića.

Naravno, Vanja je ostao u Evropi i sada igra za Valensiju, dok je Džastin Džejms odigrao 32 utakmice i prosečno provodi 6,8 minuta na parketu.

Pošto na draftu praktično nisu dobili ništa, bili su aktivni u potpisivanju slobodnih agenata.

Došao je Kori Džozef, plejmejker koji do sada beleži 6,8 poena i 3,3 asistencije, Trevor Ariza koji je sada u Portlandu, Dvejn Dedmon koji je sada u Atlanta Hoksima, Harison Barns, koji je već stigao putem trejda u februaru 2019. godine ali je sada potpisao "masan" ugovor od 85. miliona za četiri godine i beleži 14,8 poena, pa se može reći da ni tu nisu prošli ništa spektakularno.

Tim su napustili centar Vili Koli-Štajn i Alek Burks. Marvin Begli, drugi pik sa drafta 2018. godine biran ispred Luke Dončića i Tre Janga, odigrao je samo 13 utakmica ove sezone, od čega je sedam počeo sa klupe.

Beleži 14,2 poena i 7,5 skokova po meču.

Dieron Foks takođe je propustio oko 20 utakmica, ali njegove brojke (19,9 poena i 6,8 asistencija) su na mestu i problem je što je "eksplozivnom" plejmejkeru to na prvom mestu, slično kao Harisonu Barnsu i što se tiče toga moramo biti realni.

Badi Hild je imao situaciju gde je zahtevao ogroman novac za svoje usluge i na kraju ga je i dobio – bek šuter tražio je 86.000.000 dolara za četiri godine, uz dodatnih 20.000.000 i Vlade Divac ga je platio.

Postiže 20,2 poena po meču, uz šut iz igre 43%, mnogo bitnije 38% za tri poena i uspeo je da osvoji takmičenje u brzom šutiranju trojki na Ol-star vikendu u Čikagu.

Protiv Minesote ubacio je 42 poena, što mu je rekord karijere.

Međutim, izgubio je mesto startnog beka i sada je u prvoj petorci Bogdan Bogdanović. Srpski reprezentativac bio je najbolji strelac Svetskog prvenstva u Kini, uz neverovatne procente iz igre, a na startu ove sezone očekivalo se da imaju najbolju sezonu u karijeri u NBA ligi.

Umor i još nekoliko faktora učinili su svoje i Bogdan ne igra na nivou Ol-stara igrača, kako smo očekivali, ali i dalje beleži dobre brojke.

Bogdanović postiže 14,4 poena, uz šut iz igre 43% i 36% za tri poena, dok je slobodna bacanja sada podigao na preko 70%, što je ipak i dalje slabo, s obzirom da je uvek bio pouzdan sa linije penala.

Pomenuti faktori učinili su svoje i povrede su uzele maha, pa su Bogdanovića odaljile sa parketa, zbog čega je propustio 12 utakmica ove sezone. Nemanja Bjelica po učinku igra najbolju sezonu u NBA ligi. Beleži 12,2 poena, uz 6,4 skokova, 2,8 asistencije i jednu ukradenu loptu po meču.

Procenti su mu takođe odlični – 48% iz igre, 82% slobodna bacanja i 44% za tri poena, što ga čini jednim od najboljih šutera za tri poena u celoj ligi. Pred završetak sezone dobili su tri pojačanja, koja su se do sada samo po dva puta našla na parketu.

Stigao je nekada veliki talenat Džabari Parker, nekadašnji četvrti pik na draftu Ukrajinac Aleks Len i krilni centar Erik Mika.

Takođe, treba pomenuti i Kenta Bejzmora, koji u poslednjih mesec dana pruža dobre partije.

Kingsi promenom trenera ništa nisu dobili – postižu 108,4 poena po meču, po čemu su tek 23. najbolji napad lige, dok sa primljenih 110,9 poena i defanzivnim rejtingom 111,6 zauzimaju 18. poziciju među najboljim odbranama.

Šanse za plej-of su baš minimalne i ova sezona Sakramento Kingsa je veće razočaranje nego nekoliko prethodnih, s obzirom da su sada bili zrela ekipa spremna da napravi iskorak.

Mogućnost i dalje postoji, ali ako budemo strogi i realni, ulazak u doigravanje bio bi pravo čudo.

Ali, kao što je rekao čovek čiji će dres sa brojem 5 Boston Seltiksi povući iz upotrebe: "Sve je moguće."

Marko Đinđić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: