Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 17.09.2020.

08:42

"Željo" slavi 99. rođendan

Željezničar iz Sarajeva osnovan je na današnji dan pre 99 godina.

Izvor: MS

Autor: MS

EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Mladi radnici željezničke radionice u Sarajevu, kao i sinovi nekih radnika, su u jesen 1920. godine odlučili osnovati klub i dogovorili su se oko osnovnih zadataka.

S obzirom na to da je dolazila zima, a finansije predstavljale dodatni problem, realizacija ideje je na kraju prolongirana za proleće.

Kako su njihovi životi bili usko povezani sa železnicom, izbor imena kluba se nametnuo sam po sebi.

Prvu utakmicu popularni Željo odigrao je 17. septembra 1921. godine protiv SAŠK Napretka kada je izgubio 5:1, a jedini strelac za ekipu iz Sarajeva dao je SAŠK je Dimitrije Dimitrijević, prvi inicijator za osnivanje kluba.

U svojim vitrinama FK Željezničar ima jednu titulu šampiona Jugoslavije, šest titula šampiona Bosne i Hercegovine, šest titula osvajača Kupa Bosne i Hercegovine, kao i tri titule osvajača Superkupa Bosne i Hercegovine.

Najveći uspeh na internacionalnoj sceni napravio je 1985. godine kada je nesrećno ispao od Videotona u polufinalu UEFA kupa.

Naredne godine klub s Grbavice obeležiće veliki jubilej - vek postojanja kluba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu