Nova vest
Košarka 56

10.6.2024.

20:00

Jokić, Srbija i OI – stara dobitna kombinacija

Najveća dilema srpske košarke rešena je ovog ponedeljka, nakon što je Svetislav Pešić objavio spisak kandidata za Olimpijske igre u Parizu.

Dejana Popović
Peđa Milosavljević/Starsport

Na listi od 16 igrača našlo se ono ime koje se toliko pominjalo i provlačilo u javnosti od trenutka kada je Denver završio sezonu u NBA ligi.

Među centrima na koje će Pešić računati na olimpijskom turniru u Lilu i Parizu je i Nikola Jokić, aktuelni MVP NBA lige, koji se posle propuštenog Svetskog prvenstva u Manili prošle godine vratio na raspolaganje selektoru Srbije.


Još uvek aktuelni šampion najjače košarkaške lige na svetu sa obavezama u Americi završio je ranije, jer njegov Denver nije uspeo da pobedi Minesotu u polufinalu Zapada, pa je tim Majkla Melouna ostao bez šanse da brani šampionski prsten.

Nije Jokić mogao tačno da kaže da li će igrati za Srbiju na OI odmah pošto je završio sezonu u NBA, ali nakon odmora, tradicionalnog raftinga na Tari, došao je pozitivan odgovor.

Peđa Milosavljević/Starsport



Drugi put u karijeri Jokić će biti deo srpskog tima na najvećoj sportskoj smotri na svetu, pošto je 2016. godine prvo bio u ekipi Aleksandra Đorđevića, koja u Beogradu obezbedila vizu na kvalifikacionom turniru.

Centar iz Sombora tada je proglašen za najkorisnijeg igrača turnira uz prosek od 17,8 poena, 7,5 skokova i 2,8 asistencija po utakmici, a svoje partije samo je nadgradio u Rio de Žanieru.

Srbija je te godine osvojila srebro porazom od SAD u finalu (96:66) i to je za sada jedina medalja koju Jokić ima sa seniorskom selekcijom.

Godinu dana kasnije nije igrao na Evrobasketu u Turskoj, gde su košarkaši takođe uzeli srebro porazom od Slovenije, dok je 2019. bio deo ekipe koja je na Svetskom prvenstvu u Kini bila izraziti favorit za zlato.

Ekipa Saše Đorđevića stala je u četvrtfinalu, kada ju je eliminisala Argentina, pa su Jokić i "orlovi" tada bili peti na svetu.

Peđa Milosavljević/Starsport


Jokić je bio drugi najbolji igrač u srpskom timu iza Bogdana Bogdanovića, sa prosečno 11,5 poena, 7,5 skokova i 4,8 asistencija u osam utakmica, sa 68 procenata uspešnosti šuta iz igre.

Posle tog Mundobasketa, na Jokića u nacionalnom dresu čekali smo tri godine, kada se 2022. godine odazvao pozivu novog selektora Svetislava Pešića.

U međuvremenu propustio je olimpijske kvalifikacije za Tokio, koje su košarkaši Srbije pod vođstvom Igora Kokoškova neslavno završili u Beogradu, pa se košarkaška reprezentacija nije našla na OI u Japanu, koje su se igrale 2021. godine 

Kandidati za Pariz:

Vasilije Micić, Aleksej Pokuševski, Bogdan Bogdanović, Nikola Jović, Nikola Jokić, Vladimir Lučić, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Filip Petrušev, Nikola Milutinov, Dušan Ristić, Aleksa Avramović, Ognjen Jaramaz, Dejan Davidovac i Uroš Plavšić.


Te 2022. momak iz Sombora igrao je prvo u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023. i Evrobasket 2022.

Vodio je Srbiju do savršenog skora 5-0 i prvog mesta u grupi D na Evrobasketu, ali Jokićeve snove o drugoj medalji sa Srbijom pokvarila je Italija u osmini finala.

Centar Denvera na tom meču postigao je 32 poena, 13 skokova, 4 asistencije i 2 ukradene lopte. 

Ujedno, Jokić je bio najbolji u timu Srbije na EP, sa prosečno 21,7 poena, 10,0 skokova, 4,3 asistencije i 1,8 ukradenih lopti.

Srđan Stevanović/Starsport



Prošlog leta izostao je sa Karijevog spiska, jer nakon osvajanja NBA prstena i duge sezone nije mogao da pomogne reprezentaciji zbog fizičkog i mentalnog umora, ali i bez njega Srbija je stigla do finala i srebra, pošto se na putu do vrha sveta isprečila Nemačka.


Srebrom na Mundobasketu, košarkaši Srbije obezbedili su olimpijsku vizu, pa je jedina briga bila da li će im saborac u Lilu i Parizu biti najbolji košarkaš sveta.

Tako će Srbije put Francuske krenuti sa najjačim snagama u ovom trenutku, gde će prvo na megdan Sjedinjenim Američkim Državama, koje dolaze sa "drim tim".

Sa Jokićem, reprezentacija će svakako biti tim koji svakom može da parira, a možda je konačno došlo vreme za novu Nikolinu medalju sa nacionalim timom i to po staroj dobitnoj  kombinaciji: Srbija + Jokić + OI = medalja.

Neka se ponovi 2016.

Podeli:

Komentari 56

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu