Nova vest
Košarka 15

6.6.2024.

23:12

Veliko finale NBA lige – Dončić i Irving protiv Tejtuma i Brauna

Sve je spremno za spetakl, počinje NBA finale u noći između četvrtka i petka, a sastaju se Boston Seltiksi i Dalas Maveriksi.

Aleksandar Stajkovac
Profimedia

Ekipa Bostona zbog boljeg učinka u regularnom delu sezone ima prednost domaćeg terena, a prva utakmica je na programu u 2 sata i 30 minuta.

Seltiksi su u finalu već drugi put u tri sezone, ali nisu uspeli da osvoje titulu još od davne 2008. godine.

Ukoliko ovaj put dođu do trofeja, bio bi im to 18. u bogatoj istoriji. Tako bi prestigli Lejkerse koji su sada izjednačeni sa njima sa po 17 titula.

Ostalo je najviše sedam utakmica do završetka uzbudljive NBA sezone. Boston je opravdao ulogu favorita u plej-of ekspediciji, na zapadu to nije bio slučaj.

S druge strane, Dalas je predvođen Irvingom i Dončićem je sa petog mesta posle regularnog dela sezone redom pobeđivao ekipe koje su bile bolje rangirane od njega, što mu je donelo prvo finale posle 13 godina.

Seltiksi su rutinski došli do finala. U prvoj rundi su savladali Majami sa 4-1 u seriji, isti rezultat je bio i protiv Klivlenda, dok su u finalu Istoka "ometlali" Indijanu sa 4-0. Džejlen Braun je poneo MVP priznanje.

Nešto teži put su imali Maveriksi, prvo su nadigrali Kliperse sa 4-2, istim rezultatom je okončana serija protiv Oklahome.

U finalu Zapada, sastali su se Minesotom Timbervulvsima, koji su izbacili aktuelnog šampiona Denver Nagetse i Nikolu Jokića.

Protiv njih su seriju završili sa 4-1. Dve utakmice su dobili u samoj završnici, a u dve su rutinski slavili. MVP prizanje je poneo Luka Dončić.

Sofascore

Boston jači za Kristapsa Porzingisa

Velika vest je stigla za Boston pred samo finale. Vraća se oporavljeni Kristaps Porzingis, bivši košarkaš Dalas Maveriksa.

Dalas će imati još jedan problem, a to je kako zaustaviti sjajnog Letonca. Trebalo bi da se nađe u prvoj postavi sa Džruom Holidejem, Derikom Vajtom, Džejlenom Braunom i Džejsonom Tejtumom.

Dončić – Irving vs Braun – Tejtum

Sve oči biće uprte u tandeme dve ekipe. Tačnije Luku Dončića i Kajri Irvinga sa jedne strane, dok sa druge u Džejlen Brauna i Džejsona Tejtuma.

Dugo se tražio tandem u Dalas Maveriksima, a čini se da je Dončić odlično "kliknuo" sa Irvingom. Vodili su Maverikse do finala i bili lideri ekipe.

Luka Dončić je ove sezone prosečno beležio 33,9 poena uz 9,2 skoka i 9,8 asistencija, kada na to dodamo i Irvingovu statistiku možemo videti o čemu se radi. 

Kajri ove sezone prosečno beleži 25,6 poena uz pet skokova i 5,2 asistencije. Njih dvojica čine gotovo polovinu tima i polovinu datih poena po meču za Mavse.

Sa druge strane imamo Džejsona Tejtuma, koji je prosečno ove sezone postizao 26,9 poena uz 8,1 skok i 4,9 asistencija. Pored njega tu je Džejlen Braun sa 23 poena, 5,5 skokova i 3,6 asistencija.

Njih dvojica su se profilisali kao lideri nove generacije Boston Seltiksa. Sklapali su tim i čini se da su konačno spremni za titulu. Bili su i ranije, ali je splet okolnosti uticao da ne dođu do prstena.

Ono što može dosta da utiče je širina klupe, čini se da Boston Seltiksi imaju mnogo veću širinu u rosteru, posebno povratkom Kristapsa Porzingisa, tu je i iskusni Džru Holidej, kao i Derik Vajt, koji se profilisao u odličnog igrača ove sezone.

Kada je u pitanju Dalas, najviše možemo da očekujemo od Pi Džej Vašingtona i Danijela Gaforda.

Ekipe su se ove sezone dva puta sastajale u regularnom delu. U prvom duelu 23. januara je Boston slavio 119:110 u gostima.

Seltiksi su upisali i drugu pobedu, ubedljiviju na domaćem terenu, kada su deklasirali Mavse 138:110.

Imaju blagu ulogu favorita u ovom finalu, videćemo da li će uspeti da je opravdaju.

Raspored finala

1. utakmica: Boston, 7. jun, 2:30

2. utakmica: Boston, 10. jun, 2:00

3. utakmica: Dalas, 13. jun, 2:30

4. utakmica: Dalas, 15. jun, 2:30

5. utakmica (?): Boston, 18. jun, 2:30

6. utakmica (?): Dalas, 21. jun, 2:30

7. utakmica (?): Boston, 24. jun, 2:00

Sofascore

Podeli:

Komentari 15

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu