Sreda, 25.06.2008.

22:43

Nemačka u finalu posle drame

Izvor: B92

Default images

Reprezentacija Nemačke igraće u finalu Evropskog prvenstva posle dramatične pobede nad Turskom u Bazelu, sa 3:2 (1:1).

Turska, koja je u polufinalni meč ušla bez čak devetorice standardnih prvotimaca došla je do iznenađujućeg vođstva u 22. minutu, pogotkom Borala. Nemačka je izjednačila samo 4 minuta kasnije preko Švajnštajgera, a u drugom poluvremenu preokrenula golom Klosea, u 79. minutu. Tim Fatiha Terima je, međutim, kao i u prethodnim mečevima uspeo da se vrati u igru i izjednači, strelac je bio Šenturk, u 86. minutu, ali ovog puta nisu uspeli da izdrže. Lam je u 90. minutu zatresao mrežu Ruštua i odveo Nemačku u finale.

Nemci će u finalu u nedelju igrati sa pobednikom duela Rusija - Španija. Drugo polufinale na programu je u četvrtak, od 20.45, na stadionu "Ernst Hapel" u Beču.

Pogledajte statistiku sa meča Nemačka – Turska.

Turska je, bez obzira na oslabljen sastav bolje otvorila meč. U odsustvu Kavečija i Tunčaja, u napadu je počeo Šenturk, junak četvrtfinalnog trijumfa nad Hrvatskom, uz podršku Kazima. Upravo je ofanzivni vezni Fenerbahčea pravio najviše problema odbrani Nemaca u prvom poluvremenu.
Boral postiže prvi gol Turske (Reuters)
U 7. minutu, najpre je pokušao iz daljine, kada je uputio snažan udarac sa oko 20 metara, ali samo pravo u Lemana, a golman Nemačke morao je da bude na oprezu i minut kasnije. Lam je izgubio loptu u duelu sa Altintopom, koji šutira sa desne strane, a Leman zaustavlja loptu nogama.

Da, bez bozira na sve probleme, ne planiraju da se zaustave u polufinalu, Turci su pokazali u 15 minutu, kada su ih centimetri delili od vođstva. Akman je sa desne strane vratio loptu do Kazima, a ovaj sa oko 12 metara pogodio prečku, poljuljavši okvir gol, ali i samopouzdanje Nemaca.

Šanse pred golom Lemana su se nizale, pa na kraju i nije bilo iznenađenje kada je Leman morao da vadi loptu iz mreže. U 22. minutu, Kazim je iskoristio centaršut i zahvatio loptu na oko 8 metara, Leman ju je samo pogledom ispratio, ali ga je spasio okvir gola, a na odbitak naleće Ugur Boral i volej-udarcem šutira Lemanu kroz noge za eksploziju oduševljenja preko deset hiljada turskih navijača na stadionu “Sent Jakob Park” u Bazelu.
Duel Klosea i Akmana (Reuters)
Turska je tako po prvi put na šampionatu prva povela, a sledeću šansu Turci su imali samo par minuta kasnije, kada je Aurelio zapretio udarcem glavom posle kornera.

Ipak, Nemci su imali odgovor i brzo su se oporavili od početnog šoka. U 26. minutu, Podolski je pobegao čuvaru na levoj strani, poslao nisku loptu do Švajnštajgera, a ovaj ispružio nogu i sproveo loptu iza leđa Ruštua.

Vođstvo Turske trajalo je tako samo 4 minuta, a Nemci su, posle pogotka iz prve prilike na meču, do velikog odmora uspeli da se stabilizuju i priprete još nekoliko puta. U prilici je bio Podolski, ali je posle obećavajućeg kontranapada u 34. minutu odlučio da sám šutira, kada je mogao da proigra Klosea i asistira za vođstvo Nemaca. Šut je, ipak, bio solidan, a lopta je prošla blizu prečke.
Klose slavi drugi gol Nemaca (Reuters)
Na drugoj strani, šanse su imali Šenturk, koji je glavom šutirao pravo u Lemana, pa Altintop, koji je pripretio iz slobodnog udarca, a zatim i Sarioglu, koji je šutirao preko gola sa ivice šesnaesterca u 42. minutu.

U drugom poluvremenu, Nemačka je zaigrala bolje, propustila nekoliko prilika, ali se činilo da će još jedan meč turnira u Austriji i Švajcarskoj otići u produžetke. Da neće biti tako nagovestio je Klose u 79. minutu, kada je Nemačka stigla do preokreta.

Lam je uputio centaršut sa leve strane, a Ruštu ponovo napravio katastrofalnu grešku. Golman reprezentacije Turske istračao je na ubačenu loptu i, naravno, zakasnio ispred visokog Klosea, koji, iz skoka, glavom pogađa otvoren gol Turaka.
Tuga navijaèa Turske (AP)
Međutim, Terimov tim je još jednom pokazao da ne odustaje do poslednjeg sudijskog zvižduka. U 86. minutu, Šenturk je iskoristio dodavanje Sarioglua i na prvoj stativi prevario Lemana za izjednačenje na 2:2.

To, ipak, nije bio kraj uzbuđenja u finišu prvog polufinala, ali je ovog puta Nemačka slavila 'tursku pobedu'.

Turci su na Evropskom prvenstvu dva puta dolazili do trijumfa u poslednjim minutima, protiv Švajcarske i Češke, odnoсno u poslednjim sekundama, kada su postigli ključni gol za izjednačenje i penale u pobedi nad Hrvatskom, ali su ovog puta u sličnom scenariju bili na gubitničkoj strani.

Igrao se 90. minut, kada je Hiclšperger fantastično proigrao Lama, ovaj ušao u šesnaesterac pred Ruštua i rutinski zakucao loptu u mrežu za veliko slavlje Nemaca.

Nemačka je na kraju, kao što se i očekivalo, prošla Turke, iako je tok utakmice iznenadio mnoge, a u nedelju će, prvi put posle 1996. godine, igrati u meču za titulu prvaka Evrope. To će im biti peto finale, a iz dosadašnja četiri imaju samo jedan poraz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: