Intervju: Nebojša Čović

Info

Izvor: B92

Petak, 10.09.2004.

16:30

Default images

Agencija Beta, 10. septembar 2004.

Jedini sam sposoban da rešim probleme Beograda

Kandidat Demokratske alternative i Socijaldemokratske partije za gradonačelnika Beograda Nebojša Čović ocenio je da on jedini ima iskustvo i znanje da reši nagomilane probleme u glavnom gradu. "Ima puno onih koji pričaju, a ne znaju šta pričaju, a još manje to što pričaju znaju da urade", naglasio je Čović u intervjuu Beti, i dodao da mu gradjani svakodnevno odaju priznanje za rezultate postignute izmedju 1993. i 1997. godine, kada je bio na funkciji predsednika Skupštine Beograda.

Komentarišući rezultate sadašnje gradske vlasti, Čović nije mogao da porekne da je one imala odredjene rezultate, ali je naglasio da se uvek može bolje. "Moj izazov nije da rušim druge protivkandidate i da im oduzimam glasove. Moj izazov nije da se svadjam sa njima. Moj izazov je da rešim probleme Beograda, jer ja to znam. Za razliku od mnogih drugih koji pričaju da znaju, ja sam i pokazao da znam", navodi Čović.

On je istakao da se pokazao kao sposoban funkcioner lokalne vlasti u trenutku kada je Beograd bio u mnogo težoj situaciji nego što je sada. "Gradonačelnik je čovek koji vodi projekte, i u sebi mora da objedinjuje liderske osobine, osobine političara i osobine menadžera, a te osobine su zasnovane na pameti, znanju i iskustvu", rekao je Čović.

Njegov program ima tri prioriteta: rešavanje problema svakodnevnog života u gradu, a to su komunalni problemi, socijalna problematika, problemi u zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, ekonomski i kulturni razvoj Beograda i utvrdjivanje statusa Beograda izradom zakona o glavnom gradu. Ti zadaci, kako je rekao, nisu do kraja u nadležnosti grada, ali su gradske vlasti te koje moraju inicirati rešavanje problema.

Beograd, prema Čovićevim rečima, treba decentralizovati davanjem većih ovlašćenja skupštinama opština. "Treba ozbiljno razmotriti da li je broj od sedamnaest opština dovoljan, ili će se ići do kraja sa evropskim standardima, što znači da opštine imaju do 40-50 hiljada stanovnika - ali sve u sklopu jedne celine i sve u cilju efikasnijeg delovanja i rada gradske, odnosno lokalne samouprave", rekao je Čović.

Osvrćući se na započete kapitalne projekte u Beogradu i one koji već godinama čekaju da budu započeti, Čović je istakao da će njegov prioritet biti da nastavi one projekte koje je započeo pre nekoliko godina kao prvi čovek gradske vlasti, kao što su završetak železničkog čvora i saobraćajnih zaobilaznica oko grada. "Nije mi jasno zašto ti poslovi nisu okončani, jer svojevremeno sam vodio Beograd u 1993. godini sa 30 do 50 miliona maraka, a budžet u onim drugim godinama nikada nije prelazio 150 miliona evra, pa smo ipak gurali te projekte. Sada je budžet 700 miliona evra, a mislim da može da bude i veći", naveo je Čović.

Anticipirajući rezultate lokalnih izbora zakazanih za 19. septembar, Čović je izrazio uverenje da gradonačelnik, ko god da bude izabran na tu funkciju, iza sebe neće imati jednopartijsku skupštinsku većinu, već da će gradom vladati koalicija više stranaka. Čović nije želeo da prejudicira ko će od kandidata za gradonačelnika pobediti na predstojećim izborima, ali je naveo da, ukoliko ne prodje u drugi krug izbora, neće podržati kandidata Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića. "Ako ne prodjem u drugi krug izbora sigurno neću da podržim Vučića, a za sve ostalo je još uvek rano", naveo je Čović, i dodao da su predstojeći lokalni izbori izuzetno važni, jer će se na njima definisati nova politička mapa Srbije.

"Kako napravimo tu mapu tako ćemo i živeti. Mi nigde ne možemo da idemo dalje sa ovakvim neznanjem i ovakvom nesposobnošću, a naročito velika koncentracija neznanja i nesposobnih je u politici", rekao je Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: