Izvor: B92

Nijmegen je u početku bio industrijski grad, ali je svoje sivilo zamenio zelenilom, a svake godine grad napravi nešto novo kako bi opravdao zelenu reputaciju.

Želite li putovati na mesta u Evropi gde je vazduh čist, ima dovoljno zelenila, a ekološki standard je visok, kao putokaz vam može poslužiti nagrada za najzeleniji grad. To je priznanje Evropska unija prvi put dodelila pre više od 20 godina Stokholmu, a jedan od gradova koji se našao na vrhu zelene liste je i Nijmegen, luka na reci Val, u istočnoj Holandiji, na deset kilometara od nemačke granice. Nijmegen je u početku bio industrijski grad, ali je svoje sivilo zamenio zelenilom, a svake godine grad napravi nešto novo kako bi opravdao zelenu reputaciju.

Deo energije koju grad troši dobija se zahvaljujući vetru, a veliki deo građana je svoje automobile zamenio biciklom, barem kada putuju na posao. Na raspolaganju im je čak 60 kilometara vrhunskih biciklističkih staza i puteva. Umesto metalnih ili kamenih ograda, sade se dižu žive ograde. Stanovnici marljivo recikliraju, a godinu za godinom smanjuju količinu otpada.

Foto: Shutterstock / R. de Bruijn_Photography

Sudeći prema statistici, svaki stanovnik Nijmegena raspolaže s 92 kvadratna metra zelene površine. Istorijsko središte grada je rezervisano za pešake, a autobusi voze na ekološko gorivo. Osim toga, razvijaju se i programi koji podstiču deljenje automobila. Nijmegen čini i neke od najhrabrijih koraka u Evropi kad je reč o ekologiji.

Pre nekoliko godina zatvorili su elektranu na ugalj i pretvorili je u solarni park u kojem se nalazi 9000 solarnih ploča i dve vetroturbine koje napajaju gotovo 400 domova u gradu.

Ipak, malo je ljudi izvan Holandije uopšte čulo za čist, napredan i dinamičan Nijmegen, a ispod radara je i turistima, bez obzira na lepu reku Val, koja razdvaja grad na dva dela, srdačne ljude i zelenilo. Odlučite li ga posetiti, svakako isprobajte i neki od restorana u kojima ćete naći veganske specijalitete. Naročito je hvaljen De Nieuwe Winkel, vegetarijanski fini restoran s dve klasične Mišlenove zvezdice (i jednom zelenom), gde šef Emil van der Stak sa svojim timom stvara gastronomsku čaroliju bez mesa.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.