Izvor: B92

Odlučili ste da se osmelite i krenete na svoje prvo solo putovanje. Evo nekoliko saveta kako da na vreme isplanirate svoju avanturu do datuma polaska, a da se posle samo prepustite uživanju.

Probudili ste se u novom gradu i odjednom ste osetili želju da pređete granicu zemlje i iskusite novu kulturu. U tome je i lepota solo putovanja – nema pravila kad putujete sami.

Potpuno razumemo da je teško isplanirati put do detalja, jer želite da nešto prepustite i spontanosti. Ipak, poželjno je da neke stvari isplanirate pre nego što krenete – poput leta i smeštaja.

Čak možete da napravite spisak kafića, pekara i restorana koje želite da posetite. Uvek je dobro da napravite neko malo istraživanje pre polaska na putovanje kako ne biste propustili mesta koja vas najviše zanimaju.

Pet destinacija idealnih za solo putovanje FOTO

Plan puta

Kako da isplanirate, ali ne u previše detalja? – Za to je potrebno balansiranje. Kada krenete na svoje prvo solo putovanje, može da bude izazovno da isplanirate svaki dan u minut. Ali neke obrise treba da napravite.

1. Rezervišite letove

Naša preporuka je da rezervišete datume polaska i povratka, kao i gradove iz kojih i u koje letite.

2. Sledeći korak jeste da rezervišete bar deo svog smeštaja

Neki ljudi vole preterano da planiraju, dok drugi vole da im planovi budu otvoreni i fleksibilni. Ovde nema tačnog ili pogrešnog odgovora.

Trebalo bi da rezervišete bar svoj prvi hotel u gradu u koji stižete, kako biste izbegli razočaranje i sklonili se od nepotrebnog stresa.

Onda, ako više volite da budete organizovani, nastavite da rezervišete! Možete rezervisati sve svoje smeštajne aranžmane mnogo pre putovanja, ili možete da rezervišete samo nekoliko noćenja u gradovima koje želite da posetite za vreme u koje znate da ćete biti u njima.

Kako da sami organizujete putovanje kao profesionalac?

Što se tiče tipa smeštaja, prva opcija i možda najočiglednija jeste da odsednete u hostelima – ovo je odličan način da uštedite novac i upoznate ljude.

Takođe možete smeštaj da pronađete i preko sajta couchsurfing, gde možete da pronađete besplatan smeštaj i pritom upoznate lokalce, koji će na najbolji mogući način moći da vam pokažu grad.

Ukoliko ipak niste za tu varijantu, možete preko Airbnb-a pronaći pristupačne i privlačne smeštaje ukoliko na primer želite da iznajmite samo jednu sobu u nečijoj kući ili da iznajmite i čitav apartman ukoliko vam budžet dozvoljava.

Isto tako, možete da pronađete odlične pristupačne hotele, koji su posebno privlačni za solo putnike.

3. Mapirajte neke atrakcije

Ako više volite, ovo možete isplanirati i na licu mesta, ali je možda bolje da najpopularnije atrakcije, koje ne želite da ipropustite da obiđete mapirate unapred kako biste uštedeli vreme i izbegli razočaranje.

4. Odredite svoj budžet

Istovremeno sa planom puta, razmišljaćete neminovno i o budžetu koji ste spremni da izdvojite za svoje naredno putovanje.

Putni troškovi se brzo gomilaju, pa je bitno da istražite što više opcija. To ne znači da ćete izbegavati skupe gradove poput Kopenhagena i Stokholma, već da ćete možda u njima provoditi manje vremena.

Više nećete morati da putujete sami: Veb-sajtovi koji rešavaju problem

Određivanje budžeta unapred će vam omogućiti da znate koliko imate za dnevne troškove, kao i da vidite koliko će vam novca ostati za smeštaj.

5. Napravite detaljnije liste

Liste mogu da budu vaš spas kad je u pitanju planiranje solo avanture. Zapišite sve kafiće, knjižare, barove, restorane, muzeje koje želite da posetite u svakom gradu na vašoj putanji.

6. Obavite "istraživanje" pre polaska

Pametan putnik je informisan putnik. Pre nego što krenete, istražite što više možete o destinaciji koju posećujete. Saznajte kojim danima ne rade prodavnice, koji se događaju odvijaju u periodu kada ste vi u određenom mestu, kojim danima i radno vreme muzeja koje želite da posetite.

Što više saznate pre puta, biće vam lakše kad stignete na željeno mesto.

Isto tako, isplanirajte rute od aerodroma ili železničke stanice do vašeg smeštaja u svakom gradu. Ovo je odličan način da se osećate samopouzdano, a ne preopterećeno kada stignete u novi grad.

7. Spakujte se

Sada dolazi uzbudljivi deo – vreme je da spakujete sve što vam je potrebno za putovanje.

Budite što praktičniji, isplanirajte unapred odevne kombinacije kako biste uštedeli mesto u koferu i prekoračili dozvoljenu težinu (ukoliko putujete avionom). Zapamtite – manje je više, pa se fokusirajte da ponesete najbitnije stvari.

Kada ste sve ovo obavili, ne preostaje vam ništa nego da uživate u svom solo putovanju i da nam pišete u komentarima svoje savete kako se najbolje organizujete kada idete na putovanje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.