Izvor: Tanjug

Deo stepeništa Ajfelove kule sa oko 14 stepenika prodat je danas na aukciji za tačno 274.475 evra, saopštila je kuća Arkirijal (Artcurial).

Stepenište visoko gotovo tri metra potiče od originalnog stepeništa čuvene Gvozdene dame iz 1889. godine. Taj deo je povezivao drugi i treći sprat.

Zbog ugradnje lifta između spratova 1983. godine bilo je neophodno demontirati deo stepeništa i rastaviti ga na nekoliko delova.

Jedan deo se nalazi na prvom spratu Ajfelove kule kao eksponat, dok su neki delovi u muzejima širom Francuske ili u privatnim kolekcijama.

Afjelova kula visoka je 324 metra i jedan je od simbola Pariza. Sagradio ju je Gustav Ajfel (Gustave Eiffel) 1889. godine kao eksponat za Svetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice Francuske revolucije.

Kada je kula sagrađena, mnogi Parižani su smatrali da je ruglo i da je treba srušiti, a danas ima reputaciju jednog od remek-dela svetske arhitekture.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.