Foto: Depositphoto/	johnanderson
Foto: Depositphoto/ johnanderson

Everglejds: Najveća travna močvara na svetu

Podeli

Između Meksičkig zaliva i jezera Okičobi, na Floridi, na 6.106,61 kvadratnih kilometara površine, nalazi se jedna od najvećih svetskih tropskih močvara, Everglejds.

Istorija

Pretpostavlja se da je današnje područje Nacionalnog parka Everglejds bilo naseljeno duže od 10.000 godina, a španski straživač Huan Ponse de Leon ga otkriva 1513. godine, tokom svojih istraživanja Floride.

Tokom ekspedicije, Španci su na ovom području zatekli dva plemena Indijanaca, Klausa i Tekvesta, a upravo od strele jednog Klausa Indijanca stradao je Ponse.

Kada su Španci stigli na Floridu, procenjuje se da je na njoj živelo između pet i 20.000 Indijanaca, međutim većina ih je umrla od, njima do tada nepoznatih bolesti koje su im doneli Španci, tuberkuloze, gripa ili dečije paralize.

Zbog bolesti, Španci nisu uspeli da nasele Everglejds, a područje ostaje nenaseljeno sledećih 300 godina, kada ga naseljava novo indijansko pleme Seminoli (slobodan čovek). Nakon dva seminolska rata vođena tokom 19. veka, područje je pripalo Sjedinjenim Državama.

Priroda

U samom srcu Everglejdsa se nalazi travna močvara, najveća takve vrste na svetu, koju su indijanci plemena Seminola nazvali Pa-haj-oki (travnate vode).

U parku rastu i guste suptropske šume čempresa, a na brojnim ostrvcima rastu i stabla hrasta, mahagonija, kokosove palme i posebna vrsta gimbo limbo bora.

U morskim rukavcima, na ivicama parka, raste mangrova čije korenje pruža utočište brojnim životinjskim vrstama.

Embed from Getty Images

Fauna

Kada se spomene Everglejds teško da neko ne pomisli na krokodile i aligatore, i ne greši. Najveće životinje koje žive u Nacionalnom parku Everglejds su aligatori i krokodili, ali tu se nalaze, na kopnu, i panteri, mrki medvedi, rečne vidre i belorepi jelen.

Šaša koja u visinu raste i do četiri metra, pogodno je stanište za manje životinjske vrste kao što su zelene žabe, razne vrste skakavaca i leptiri.

Od reptila u Everglejdsu još žive i brojni gušteri, kao i zmije koje su se prilagodile načinu života u vodama močvarnog područja.

U Everglejdsu živi i retka vrsta vodenjaka koji nastanjuje samo ovo područje.

Sa ostalima močvaru dele i morske krave koje mogu da narastu i do tri metra, a da dostignu težinu od gotovo pola tone. Nažalost, opstanak ovih teških vodenih životinja, doveden je u pitanje.

Embed from Getty Images

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18055 idi na stranu