Foto: depositphotos/ dpreezg
Foto: depositphotos/ dpreezg

Čuveni put Afrike: 144 krivine na 9 kilometara FOTO

Podeli

Čapmens pik drajv (Chapman's Peak Drive) je najpopularniji put u Africi zbog nezaboravnog pogleda na okean i stenovite litice. Na manje od sata vožnje od Kejptauna dočekaće vas sa 114 krivina raspoređenih na 9 kilometara između Nurdhoeka i Hout Beja.

Pogled koji se pruža s puta daje posebnost vožnji južnoafričkom obalom, a čar svemu daju upravo stene koje nisu bezazlene. Nesreće nisu česte, ali otkako su zatvorenici koji su gradili put kroz planinu dinamitom probili i dovršili 1922. godine, zabeleženo je nekoliko žrtava odrona.

Iako je put nazvan prema moreplovcu Džonu Čapmenu, "rođenje" duguje Frederiku de Valu, administratoru provincije Kej, koji se upustio u zastrašujući poduhvat izgradnje puta na negostoljubivom području.

Vrtoglavo strme litice i težak teren Vala nisu zaustavili gradnju, za sedam godina put je mogao da se koristi. Problemi su počeli 1977. kad se deo puta urušio, pa je zbog toga neko vreme bio zatvoren. Nakon rekonstrukcije saobraćaj je ponovo pušten, ali poteškoće su se ponovile 2000. godine, kada je put zatvoren na tri godine.

Nakon što su stručnjaci osmislili projekat kojim će slavni put osim lepote dobiti i sigurnost i sproveli ga, put je postao turistička atrakcija.

Računarske analize područja, postavljanje zaštitnih mreža i delimično zatvorenih tunela, kao i "uvoz" najboljih švajcarskih radnika obezbedili su osećaj sigurnosti.

Prelepa priroda, sad i uređen put polako vode ovaj put do vrha liste najlepših puteva na svetu, prenosi Pun kufer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18482 idi na stranu