Izvor: B92

Kineski naučnici planiraju da lansiraju veštački mesec na nebo najkasnije do 2020. i tako obasjaju jedan od svojih najvećih gradova.

Satelit u obliku meseca ima za cilj da zameni ulično osvetljenje i umanji potrošnju struje za čak 1,2 milijarde juana. Pretpostavlja se da će veštački mesec zasijati iznad Čengdua, glavnog grada provincije Sečuan.

Biće osam puta sjajniji od prirodnog Meseca, ali i jednu petinu svetliji od uličnog osvetljenja. Ako se ovaj projekat pokaže kao uspešan, on će biti prvi od mnogo njih koji će obasjati Kinu.

Postoji zabrinutost na koji će način veštački Mesec uticati na ljude i prirodu, a posebno na životinje koje su aktivne noću.

Pre nego što zasija nad gradom, mesec će biti testiran u nenaseljenoj pustinji.

Inače, 1993. godine, ruski naučnici su pokušali da urade nešto slično i na nebo lansiraju 20 metara širok reflektor koji je trebalo da radi po principu ogledala i reflektuje sunčeve zrake nazad na Zemlju. Ipak, plan je pao u vodu jer ogledalo nije funkcionisalo kako treba.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.