Izvor: B92

Bilo da birate grupno putovanje sa društvom ili romantični beg iz grada zajedno sa partnerom, postoji mnogo različih načina da organizujete svoj odmor. Ali prema najnovijem istraživanju, sve više turista bira da putuje solo, a razlog je sloboda i potreba za izazovom.

Britanska istraživačka kompanija Ju Gov (YouGov) i internet-stranica za bukiranje Agoda su sproveli istraživanje o putovanjima, tačnije o turistima koji se odlučuju da sami posete neku od svetskih destinacija.

Kako bi došli do odgovora na pitanje koje destinacije su najbolje za putovanje samaca, ali i saznali koji su razlozi za to, oni su pratili podatke turista iz Azije, Amerike, Evrope i Australije.

Rezultati su pokazali da je relaksacija glavni motivator za putnike koji putuju sami po svetu, a odmah za njom slede želja da izađu iz rutine i istraživanje novih kultura.

Foto: Thinkstock ilustracija

Kada je reč o putnicima iz Azije, oni su najviše za putovanje birali Bangkok, a među popularnim destinacijama su i Kuala Lampur, Tokio, Singapur, Hongkong, Ho Ši Min i Manila.

Amerikanci, Evropljani i Australijanci najviše putuju u London, Tokio, Sidnej, Melburn, Njujork, Bangkok, Los Anđeles i Las Vegas.

Zanimljivo je da je Tokio jednako popularan među solo putnicima iz Azije, kao i Evrope, Amerike i Australije. Sve pomenute destinacije su metrople koje nude velike izbore kada je reč o atrakcijama, noćnom životu, šopingu i dobroj hrani.

Studija je takođe pronašla razliku u starosti između turista, u zavisnosti od mesta iz kojeg dolaze. Putnici iz Azije su obično mlađi (od 18 do 26 godina), dok u Evropi i Americi uglavnom putuju ljudi preko 39 godina starosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.