Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Činjenice koje možda niste znali o Empajer stejt bildingu

Podeli

Zgrada nije 'originalna'. Arhitekta Vilijam Lamb upotrebio je ideje korišćene u izgradnji zgrade Renolds u Severnoj Karolini.

Među najslavnijim građevinama sveta nalazi se i Empajer stejt bilding, osamdeset i pet godina star ponos Njujorka!

Prvog maja proslavio je 85. rođendan, a svake godine poseti ga više od četiri miliona ljudi koji s 86. sprata uživaju u pogledu na Veliku jabuku.

O jednom od simbola Njujorka mnogo se toga već i zna, ali sledećih deset činjenica verovatno vam ipak nisu poznate.

1. Kad je zgrada 1931. sagrađena, bila je najviša na svetu. Sa 102 sprata i antenom na vrhu uzdiže se do 443 metra, a najviša je bila sve do 1972. i izgradnje popularnih 'Bliznakinja'.

2. Na izgradnji je ukupno radilo oko tri hiljade radnika, koji su nedeljno u proseku radili nešto više od četiri sprata! Zato nije ni čudo da je trebalo samo godinu i 45 dana da cela zgrada bude dovršena.

3. Empajer stejt bilding je koštao 40 miliona dolara, što je za ono vreme bila astronomska suma.

4. Zgrada nije 'originalna'. Arhitekta Vilijam Lamb upotrebio je ideje korišćene u izgradnji zgrade Renolds u Severnoj Karolini.

5. Zanimljivo je kako ima sopstveni poštanski broj – 10118.

6. Nema 102, već zapravo 103 sprata, ali je najviši sprat tajni i otvoren samo za VIP goste.

7. Kad je lep dan, pogled s vidikovca na 86. spratu seže više od 120 kilometara u daljinu.

8. Godine 1979. jedna je žena pokušala da se ubije skočivši s 86. sprata, ali je preživela jer ju je snažni vetar koji je toga dana duvao odneo sprat ispod pa je posledica svega bio tek slomljeni kuk.

9. Sam vrh zgrade munja pogodi više od 100 puta godišnje.

10. U zgradi se možete i venčati, a ako to uradite na Dan zaljubljenih, automatski postajete članovi 'Kluba venčanih Empajer stejt bildinga".

Pratite 92Putovanja na Instagramu!

Šta nikako ne treba da radite u Turskoj?

Turska je poslednjih godina jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija u svetu. Bogata istorija i kultura, brojne znamenitosti, prirodne lepote, dobra hrana...samo su neki od razloga zašto turisti žele da posete ovu zemlju.

strana 1 od 1901 idi na stranu