Izvor: A. K.

Autor: {"id":329366,"id_news":1091204,"name":"","surname":"A. K."}

Jedinstveno i drugačije - zimski raspust ne mora uvek da se provede u ski-centru, već može da se organizuje potpuno nesvakidašnje, pišu "Večernje novosti".

Pošto zimski raspust retko koje dete provede uz knjigu, a ne vole svi da skijaju, uz malo truda i dosta novih ideja, tokom dve nedelje u februaru mogu se sakupiti uspomene za ceo život. Neko novo iskustvo, novo znanje i veština, zanimljiviji su od "običnog" zimovanja u hotelu. Pored mnogobrojnih dečjih radionica koje organizuju škole, prijatelji dece i udruženja, Narodni muzej u Beogradu i Muzej Vojvodine u Novom Sadu vikendom rade s decom, a radionice su besplatne. Beograd i Novi Sad razdvaja nešto više od sata vožnje novim švajcarskim, crvenim vozom. Povratna karta košta manje od 300 dinara.

U Beogradu i Novom Sadu nalazi se nekoliko zanimljivih muzeja čija poseta može da bude veoma korisna za decu školskog uzrasta. Kragujevac je, međutim, najveća riznica, pa je vikend-izlet do ovog grada pravo putovanje u istoriju stvaranja moderne Srbije. U Kragujevcu mogu videti prvo pozorište, prvu gimnaziju, prvu skupštinu i ostala važna mesta iz vremena Obrenovićeve Srbije.

Zanimljivo je posetiti i Jagodinu, jer iako ne radi akvapark, zoo-vrt i Muzej voštanih figura će biti otvoreni. Vrnjačka Banja je, pak, čitav grad pokrila turističkim tablama, pa deca s roditeljima bez vodiča mogu da otkriju lepote ovog grada. U vreme raspusta održava se i manifestacija "Najduži poljubac".

Zimi salaši nisu toliko popularni, ali sela blizu gradova koja imaju grejanje veoma su tražena. To što nude seoski domaćini - ne nudi nijedan hotel.

- Domaćice su uvek raspoložene da sa gostima i, naročito, decom zajedno saviju sarmu ili ih nauče kako se mesi hleb - kaže Vladimir Ivanović, direktor Turističke organizacije Ljig. - Posle tri dana svi nauče da mese domaći hleb, a to nije lako. Osmišljavaju i ostale časove kuvanja, poput spremanja kobasice. Deca su najviše zainteresovana za domaće životinje, a u selima mogu da nauče kako se muze krava i hrane kokoške.

Tokom zime najtraženija destinacija je zapadna Srbija, poput Tare, Mokre Gore i Zlatibora, ali je najzabavnije u Kosjeriću, gde organizuju zanimljive događaje poput tradicionalne srpske svadbe ili "ženske čajanke".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.