Izvor: B92

Ova predivna zemlja još je neistražena i nepoznata manje-više svima, pa je vreme da je malo bolje upoznate kroz ovih 10 činjenica.

1. Kazahstan ima stanicu za lansiranje brodova u svemir. Reč je o Bajkonuru, koji je sagrađen pedesetih godina prošlog veka, dok je trajala sovjetska i američka trka u svemirskom programu.

2. Sa površinom od gotovo tri miliona kvadratnih kilometara, Kazahstan je najveća zemlja na svetu koja nema izlaz na more. Ipak, za svaki slučaj, ima malu mornaricu.

3. Graniči s pet zemalja – Rusijom, Kinom, Kirgistanom, Uzbekistanom i Turkmenistanom.

Prestonica Astana (Foto: Thinkstock)

4. Od sticanja nezavisnosti 1991. godine, na čelu zemlje nalazi se isti čovek, predsednik Nursultan Nazarbajev koji se često kritikuje za učestalo kršenje ljudskih prava.

5. Glavni grad, Astana, iz godine u godinu poprima sve futurističkiji izgled, a neke od najpoznatijih građevina u njoj je projektovao je slavni britanski arhitekta Norman Foster.

6. Što se tiče etničkog sastava, Kazahstan je jedna od najraznolikijih zemalja na svetu. Ovde je dom pronašla 131 nacija, od Kazahstanaca, Rusa, Nemaca, Tatara…

7. Zemlja ima brojna skijališta, a jedno od njih, Čimbulak, posetio je i princ Hari s devojkom pre dve godine.

Skijalište Èimbulak (Foto: Thinkstock)

8. Mnogi delovi Puta svile, koji je nekad povezivao trgovački put između istoka i zapada, prolaze kroz Kazahstan.

9. Kazahstansko nacionalno piće je fermentisano konjsko mleko.

10. Jahanje je vrlo važan deo kulture, sa kojim je povezan kazahstanski nacionalni sport kuz kumaj. Takođe, konjsko meso česta je pojava na menijima restorana.

Kuz kumaj (Foto: Jeremy T. Lock/Wikimedia Commons/Public domain)

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.