Veliki Zimbabve: Spomenik slavne prošlosti juga Afrike

Podeli

Prema legendi, na ovom mestu bilo je igralište džinova, a kada ga jednom posetite, biće vam jasno i zašto.

Veliki Zimbabve, tvrđava od gigantskih granitnih blokova, u neobičnom obliku, trpela je vekove kiša i vetrova.

Nju je sagradio najbrojniji narod Zimbabvea – Šona – nekada poznat i kao Bantu, koji čini tri četvrtine današnje populacije.

Šona narod prvi put je naselio ovu regiju pre više od 1.000 godina i rastao u plodnoj savani. Kao kruna njihovog napretka, nastao je Veliki Zimbabve, prestonica i trgovački centar kog je na vrhuncu moći između 11. i 15. veka naseljavalo 18.000 ljudi, uglavno zahvaljujući rudnicima zlata.

Smeštene oko 30 kilometara od modernog grada Masvingo, ruševine Velikog Zimbabvea predstavljaju deo najimpresivnijih drevnih građevina Afrike.

UNESCO ih je uvrstio u listu svetskog nasleđa 1986. a prema toj organizaciji, metod gradnje ove prestonice je jedinstven na kontinentu. Naime, iako postoje arhitektonski slični radovi i u drugim delovima Afrike, ni jedan nema tako impozantnu veličinu.

Prva stvar koju posetioci mogu primetiti u Velikom Zimbabveu je izuzetna veština njegovih graditelja. Oni su gradili “suve” kamene zidove od prirodnih blokova.

Zidovi čine pravi lavirint uskih prolaza i hodnika koji se prostiru na površini od 800 hektara i mogu biti podeljeni u tri osnovne arhitektonske zone.

Kompleks na brdu smatra se kraljevskom rezidencijom, dok su u delu u dolini živeli njegovi podanici.

Najimpresivniji je Veliki zid, spektakularni kružni spomenik napravljen od sečenih granitnih blokova. Spoljni zid dugačak je 250, a visok u najvišem delu 11 metar, što ga čini najvećom prekolonijalnom strukturom u Africi južno od Sahare.

Iako je trgovina bila ključna za prosperitet ove zajednice, religijski život bio je takođe veoma bogat.

Napušten je oko 1450. ali njegov kulturni i istorijski značaj nije umanjen u narednim vekovima.

Zapravo, Veliki Zimbabve postao je tako važan deo nacionalnog identiteta njegovih stanovnika, da je sama država ponela njegov naziv. Inače, reč “zimbabve” znači “velika kuća od kamena”.

.

.

.

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18959 idi na stranu