Izvor: Izvor: Huffington post

Autor: {"id":186397,"id_news":727807,"name":"","surname":"Izvor: Huffington post"}

U godišnjoj anketi časopisa Travel & Leisure čitaoci su imali zadatak da izaberu 35 gradova koji mogu da ponesu epitet "vrlo uobraženih" i na kome se pored uobičajenih našlo i nekoliko mesta koja su bila iznenađenje.

Ponekad lepota i mogućnosti američkih gradova mogu biti i njegov balast, a odlazak u pozorište, bioskop, galeriju ili na neki drug vid javnog okupljanja zahteva ozbiljne pripreme.

Kako kaže Išmaj Volš, zaposlena u gradskom vodiču MetroSeeker.com, ljubav za umetnošću ponekad nije dovoljna za šetnju po galerijama u Santa Feu.

"U većini slučajeva osećam da treba da se obučem tako da me ljudi koji se nalaze unutra shvataju ozbiljno, a ne kao nekoga ko je tu zalutao. Bez određenog stava i posebnog nastupa, vlasnici galerija teško da će primetiti da ste uopšte ušetali u izložbeni prostor i neretko će vas ismevati", kaže ona.

Takav odnos zapravo objašnjava kako je mirni i tihi Santa Fe stigao na listu najsnobovskijih mesta u Americi, na osnovu ankete koju je sproveo Travel & Leisure, u kojoj su posetioci sajta birali 35 gradova, nakon čega je napravljena lista od 20 gradova sa najviše glasova.

Kako bi utvrdili koji od velikih gradova u Americi je "najviše podigao nos" posmatrani su klasični pokazatelji snobizma: reputacija mirnih, pametnih i kulturno prosvećenih stanovnika, otmena mesta za kupovinu i bogata ponuda kulturnih sadržaja, poput pozorišnih predstava i koncerata klasične muzike.

Isto tako u obzir su uzete karakteristike koje se mogu definisati pojmom "moderni elitizam" poput ekološke svesti i tehnološke verziranosti.

Šampion snobizma je San Francisko, a na ovu šaroliku listu su između ostalilh ušli i Sijetl i Čarlston sa svojom mešavinom južnjačke tradicije sa sve popularnijim načinom života koji sadrži "moderna gastronomska pravila".

TOP 10 najsnobovskijih gradova u Americi

1. San Francisko
2. Njujork
3. Boston
4. Mineapolis
5. Santa Fe
5. Sijetl
7. Čikago
8. Providens
9. Vašington
10. Čarlston

Kompletnu listu pogledajte OVDE.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.