Izvor: B92

Ulaskom Srbije na belu Šengen listu ne samo da je naglo porastao broj putnika ka evropskim destinacijama, već se polako umnožava i broj takozvanih low cost avio prevoznika koji nude karte i po upola jefitnijim cenama od „velikih” kompanija.

Izvor: B92

Sam koncept „low cost“ nastao je 50-ih godina prošlog veka u Severnoj Americi ujedinjenjem dve kompanije - Pacific Southwest Airlines i Southwest Airlines - koje su želele da putnicima ponude atraktivnije cene ne samo od konkukrencije na nebu već i od železničkih i autobuskih prevoznika.U početku je ova ideja zaživela samo u Teksasu, da bi se na čitavu zemlju proširila nakon Zakona o deregulaciji avioprevoznika iz 1978.

Na sličan način započela je i istorija evropskih low cost prevoznika - „oslobađanjem neba“ nad Evropskom unijom. Godine 1997. irska kompanija „Ryan air” (Rajan er) ponudila je prve niskotarifne letove od Dablina do Londona a 2001, zahvaljujući političkoj odluci koja je omogućila aviokompanijama da se od državnih transformišu u privatne, Irci su u svoju ponudu uvrstili i konekcije van Ostrva.

U Evropi danas ima preko 60 niskotarifnih avio prevoznika, a iz Srbije bi ovih dana uskoro trebalo da poleti i šesti (Fly Niki, German Wings, Cimber Air, Norwegian Air, Wizz Air, Air Baltic).

„Low cost letovi razlikuju se po tome što sleću na jeftinije aerodrome udaljenije od grada, nemaju posluženja, obavljaju više letova u toku jednog dana i imaju unificiranu flotu, čime se dodatno smanjuju troškovi poslovanja“, objašnjava Aleksandar Šofranac menadžer agencije Flight Center. Ove avio kompanije nemaju svoja predstavništva pa karte možete kupiti isključivo preko interneta. Međutim, neki su i dalje skeptični kada čuju da, recimo, karta do Beča košta 29 evra.

„Da, to jeste cena karte bez taksi, ali ne treba zaboraviti da takse koje se dodaju na tu cenu se dodaju i na cenu koja je mnogo puta veća. Jednostavno, te takse postoje“, kaže Šofranac.

Osim aerodromskih taksi, finalna cena vaše karte zavisi od težine prtljaga koji nosite i datuma leta - što je datum odlaska dalji i karta je jeftinija. Uz to, svaka izvršena transakcija naplaćuje se između 5 i 7 evra. A najjeftinija tarifa najčešće podrazumeva fiksne datume leta.

„Ono što je veoma važno jeste da pročitate uslove putovanja i uslove svoje tarife, jer vi nećete moći da izvršite svoju transakciju niti da kupite avio kartu ukoliko niste potvrdili jednu sitnu rečenicu koja podrazumeva da se slažete sa uslovima putovanja, odnosno uslovima kupovine avionske karte“, kaže Radmila Mirković, vlasnica agencije Travelix, napominjući da najčešći problem može biti nemogućnost da kartu vratite ili zamenite za drugi datum.

Photo: bigpresh / Flickr

Ove letove najčešće koriste studenti i ljudi koji mogu sebi da priušte planiranje putovanja po nekoliko meseci unapred, jer tek tada će vam se low cost let zaista isplatiti. „Trenutno su čak i low cost letovi iz Zagreba ili Temišvara jeftiniji nego oni iz Beograda, ali to je zbog još uvek slabog prometa na našem nebu. Kada budemo imali po nekoliko letova dnevno za jednu destinaciju, kao što je to sada u regionu, cene avio karata će biti još niže“, kaže Šofranac.

Dobra stvar je što je sve veća popularnost ovih letova primorala i velike avio prevoznike da snize cene svojih karata. „Mislim da su dali jedan odličan domaći zadatak zvaničnim državnim i velikim aviokompanijama koje se u posednje. vreme dobrano utrkuju sa low cost kompanijama, na nekim ključnim destinacijama, bar što se Beograda tiče. Pokušavaju da konkurišu cenom i to im odlično ide. Dobrobit od toga svakako ima putnik, koji može pred sobom ima veći izbor“, kaže Radmila Mirković.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.