Izvor: B92

Čak iako se neko područje smatra jednom od najsigurnijih luka na kontinentu, izgradnja istraživačkog centra, ulaganje u skupu opremu i kadar nije najbolja ideja ako je mesto radnje – aktivni vulkan. Iako se radi o ostrvu koje je služio kao utočište od snažnih oluja, pokazalo se da i nije najsigurnije.

Na zapadu Antarktika; ostrvo Prevare je dom nekolicini istraživača i turista. Okružen negostoljubivim okeanom, ovo ostrvo ima predivnu prirodnu i mirnu luku, ali i izvornu pitku vodu. A zašto se zove ostrvo prevare? Zato što ostrvo Prevare zapravo i nije ostrvo već kotao s aktivnim vulkanom. Činilo se da ostrvo ima čvrsto tlo sve dok istraživači nisu pronašli otvor.

Plovidba kroz prolaz sa strmim stenama poseban je doživljaj, ali može biti izuzetno opasan. Zbog potopljene stene tačno na sredini kanala izazvala je brojne brodolome.

Čak iako se neko područje smatra jednom od najsigurnijih luka na kontinentu, izgradnja istraživačkog centra, ulaganje u skupu opremu i kadar nije najbolja ideja ako je mesto radnje – aktivni vulkan. Iako se radi o ostrvu koji je služio kao utočište od snažnih oluja, pokazalo se da i nije najsigurniji.

Da je Deception bio poželjana teritorija ukazuju prepirke oko vlasništva i pokušaji osvajanja teritorija u šezdesetim godinama prošlog veka. Norveška i Čile su tamo imale svoje stanice za lov na kitove, a uz Britance su se bavili i naučnim istraživanjima. Neke vrste kitova lovom su došle do granice izumiranja do 1930. godine.

No ostrvu je sve to dozlogrdilo pa je objavio "fajront" erupcijama koje su uništile istraživačke centre i pepelom prekrile sve što se moglo – uključujući i groblje s 45 preminulih kitolovaca te napušteni hangar aviona. Korištenje ostrva danas je regulisano ugovorom koji reguliše međunarodne odnose.

Povelju je potpisalo 46 zemalja, uključujući i Sovjetski Savez i Sjedinjene Američke Države. Poveljom je zabranjena vojna aktivnost, a dopuštena su naučna istraživanja.

Kolonija pingvina najveća je na Antarktičkom poluostrvu, a najverovatnije i na svetu. Na ostrvu se mogu pronaći brojne vrste endemskih biljaka i životinja zahvaljujući vulkanskom delovanju.

Osim pingvina, turisti obožavaju i prirodne vrele izvore u kojima se mnogi kupaju te prekrasne pejzaže koji predstavljaju raj za fotografe.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.