Izvor: B92

Ovo ostrvo u Jonskom moru može se okarakterisati kao spoj netaknute prirode, tradicije ali i savremenog načina života kome doprinosi sve veća ekspanzija letnjeg turizma.

Pored Zakintosa, još jedan biser Jonskog mora, poznat po prelepim plažama, tirkiznom moru, belom pesku i šljunku je Lefkada.

Svake godine se beleži sve veći broj turista, naročito mladih, a jedan od razloga su povoljni aranžmani. Lefkada je ostrvo prelepih plaža i impresivnih belih litica koje se naglo izdižu iz vode i čuvaju svoje skrovite plaže čineći ih divljim i teško pristupačnim, piše Putuj sigurno.

Po veličini, Lefkada je četvrto ostrvo Jonskog mora, posle Kefalonije, Zakintosa i Krfa. Zanimljiva je po tome što se nalazi veoma blizu kontinentalnog dela Grčke, pa je i jedino ostrvo Jonskog mora do koga se može doći drumskim putem, a samim tim i izbeći komplikacija vožnje trajektom. Naime, sa obalom Grčke povezuje je pokretni most, koji se na svaki sat podiže kako bi propustio brodove koji tu prolaze.

View this post on Instagram

Reveal the secret ingredients to your unforgettable yet perfect Lefkada getaway with Visit Lefkada, extraordinary things to do on your holiday that your tour guide might not even have heard of - places to visit, eat, drink, stay and everything.......@wu_greece @bookingcom @great_greece @greece_is @bbc_travel @bbcearth @visitgreecegr @lifomag @living_destinations @trivago @athensvoice @discover.greece @discover_europe_ #greece🇬🇷 #greece_lovers #greecelover_gr #greeceislands #greece #greece💙 #beach #bluesea #europe_pics #island #lefkada #visitgreece #ellada #travel #explore #travelgreece #greekislands #Греция #lefkada #grecia #ελλαδα #greecelover_gr #kings_greece #loves_greece #ellada #ギリシャ #ig_greece #gf_greece #athensvoice #wu_greece #ilovegreece #bestvacations #travelawesome

A post shared by Visit Lefkada, Lefkas, Leukada (@visitlefkada) on

Ime je dobila po belom kamenju i stenama, od grčke reči lefko – belo. Zapadna obala Lefkade je stenovita, a krečnjačke stene su upravo te po kojima je Lefkada i dobila naziv. Istočna strana ostrva je pitomija i naseljenija, pa su i neka od najvećih mesta upravo sa te strane ostrva. Blizu Lefkade su desetak drugih ostrva, pa i jedno privatno, Skorpios, koje se nalazi naspram grada Nidri. Sa ostalim ostrvima Jonskog mora Lefkada je povezana redovnim linijama trajekta čije su polazne tačke Nidri i grad Vasiliki, na jugu ostrva.

Glavni grad Lefkas, ili Lefkada, nalazi se na severoistočnom delu ostrva i karakterističan je po drvenim kućicama raznobojnih fasada. Iako se nalazi uz samo more i čitavom svojom dužinom ima šetalište pored mora i veliku luku, u samom gradu nema plaže. Najveći je grad, a glavna dešavanja su u centralnoj pešačkoj ulici i duž šetališta uz obalu.

Sem Nidrija, kao najpopularnijeg mesta na ostrvu, i Lefkas je poznat po brojnim barovima i klubovima u kojima mladi provode tople letnje noći.

Jedna od hit destinacija za mlade

Iako na Lefkadi ima više mesta u kojima se nudi smeštaj za turiste, najrazvijeniji je i sa najvećim brojem smeštajnih kapaciteta grad Nidri, koji se nalazi sa istočne strane ostrva, nedaleko od glavnog grada (17 kilometara). Veoma je razvijen, krasi ga simpatična luka i mnoštvo barova, taverni, restorana i prodavnica suvenira, garderobe, nakita.

Iako ima turista različitih godina, najveći broj mladih se odlučuje da svoj letnji odmor provede baš ovde. Najpopularnije je letovalište na ostrvu, iako sam grad nije toliko veliki i čini ga jedna ulica sa mnoštvom prodavnica i lokala, kao i simpatična marina i šetalište pored mora.

Veliki izbor restorana i klubova čine Nidri veoma živim mestom i odličnom polaznom tačkom za obilazak ostrva. Pored svega toga, naglasićemo da je plaža u Nidriju mala, na mnogo mesta u vlasništvu hotela čiji kompleksi izlaze na more, i da se teško može porediti sa ostalim plažama na ostrvu, naročito sa plažama na zapadnoj strani ostrva, koje su u stvari zaštitni znak Lefkade. Ipak, i pored toga, glavni adut Nidrija je njegov povoljan položaj i to što je centralno mesto za noćni život na celom ostrvu.

Kako u Nidriju, tako i na ostalim plažama koje ćemo spomenuti, ležaljke i suncobrani se iznajmljuju, a pored toga, ukoliko ne želite da trošite novac na iznajmljivanje, uvek možete poneti svoj suncobran i ležaljke i koristiti ih tokom boravka na plažama Lefkade.

Plaže po svakom ukusu

Egremni beach - Ono što je karakteriše su sitno belo kamenje i tirkizna voda koja je okružuje. Nije toliko bistra kao na nekim drugim mestima, ali to ne umanjuje egzotiku i lepotu kojom zrači.

Agios Joanis - Poznata je i kao plaža na kojoj najčešće duva vetar, pa su neki od glavnih sadržaja sportovi vezani za jedrenje na vodi i surfovanje. Dočekaće vas neverovatan prizor brojnih „vindsurfera“ koji pokušavaju da uhvate najbolji vetar. Krase je i ostaci nekoliko starih kamenih vetrenjača, sitan pesak i tirkizna voda. Ova plaža je najbliža glavnom gradu, a zbog čestih vetrova i otvorenog mora postala je druga na ostrvu pored Vasiliki za surfovanje i jedrenje.

Kathizma - Još jedna od rajskih plaža i jedna od nekoliko najlepših na Lefkadi je i Katizma. Zgodna je za posetu autom, ima predviđena mesta za parkiranje, dosta lokala i taverni, kao i veliki broj ležaljki i suncobrana. Veoma je prostrana, a ono što je odvaja od ostalih je činjenica da je ne okružuju strme litice, već se nalazi na ravnijem delu zapadnog dela ostrva. Iznad plaže se nalaze i tuševi, koji su generalno gledano, retki na ostrvu, i besplatni su za korišćenje. Svetla boja sitnog šljunka i peska daju prelepu tirkiznu boju vodi ove plaže.

Porto Katziki - Ono što je Navagio Zakintosu, to je Porto Kaciki Lefkadi. U prevodu znači “zaliv koza” što govori o tome da joj je u prošlosti bilo veoma teško prići. Neverovatan krajolik koji je okružuje, divlje gromade stena koje se uzdižu tik pored vas iz tirkiznog mora i poneki usidreni beli brod čine je jednim od omiljenih mesta na ostrvu. Sa stepeništa, niz koje ćete morati da se spustite kako biste došli do plaže, moći ćete da uživate u prizoru koji će vam sigurno dugo ostati u sećanju.

Plavo-bela razglednica, divlje stene i plavetnilo vode koje se negde u daljini stapa sa plavetnilom neba jesu motiv mnogih reklama za Lefkadu. Do plaže se može doći autom, ima predviđena mesta za parkiranje i male kamp-prikolice u kojima se možete snabdeti grickalicama ili nekim osveženjem. Takođe, od parkinga se nastavlja uzani puteljak, duž litice, ograđen i obezbeđen, odakle se može lepo videti i fotografisati plaža koja se nalazi ispod.

Ukoliko budete raspoloženi za dalje istraživanje, predlažemo i plaže: Milos, Kavalikefta, Megalipetra ili Afteli.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.