Izvor: index.hr

Hiljade putnika u Evropi probudilo se na pogrešnoj destinaciji, čak i u pogrešnoj državi, nakon što je oluja Iša izazvala stotine odgađanja letova, prenosi CNN.

Oluja je snažno pogodila Irsku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Brojni letovi preusmereni su u sigurnije luke u kontinentalnoj Evropi.

Posebno je pogođena firma "Rajaner", čije je sedište u Dablinu. U nedelju je odloženo čak 166 letova iz vazdušne luke Dablin.

"Rajanerov" avion koji je krenuo sa Kanarskih ostrva gotovo je došao do Dablina, ali nije bilo sigurno sleteti pa je preusmeren u Bordo u Francuskoj.

Drugi avion trebalo je da stgne iz Mančestera u Dablin, ali je dugo kružio pa je na kraju preusmeren za Pariz. Let koji inače traje pola sata odužen je na dva i po sata.

Još jedan let iz Mančestera za Dablin bio je u problemima.

Avion je pokušao da sleti u Dablin, ali nije bilo sigurno, pa je pokušao isto u Belfastu, zatim u Glazgovu, a nakon tri sata leta sigurno je sleteo u Liverpul, nekih 50 kilometara od mesta s kojeg je krenuo.

Avion koji je leteo iz Šenona za Edinburg preusmeren je do Škotske, a zatim do Kelna u Nemačkoj. Krenuo je iz Dablina u 15.30, a sleteo je u Keln oko ponoći.

Lufthanzin avion koji je krenuo iz Minhena za Dablin morao je da se vratiti u Minhen.

Na veb-stranicama za praćenje letova pojavile su se bizarne rute. Avioni su kružili, čekajući priliku za sigurno sletanje, samo da bi bili preusmereni u drugu državu.

"U ovakvim situacijama sletanje aviona je veliki timski podvig", rekao je jedan pilot.

"Ovakve situacije predstavljaju velik izazov ne samo pilotima, već ponajviše kontrolorima leta, koji određuju smer kretanja aviona. Vežbamo za ovakve ekstremne uslove i planiramo kako uspešno da obavimo letove. Juče smo imali dovoljno goriva za produženje letova i imali smo u planu gde ćemo da preusmerimo let. Sve je u planiranju u situacijama kad sigurno sletanje nije opcija na određenoj destinaciji", ispričao je jedan pilot.

Pročitajte kakva su prava putnika u slučaju otkazivanja leta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.