Izvor: B92

Za turističku agenciju "Barcino turs" proglašena je insolventnost zbog koje je šteta prema putnicima koji nisu mogli da ostvare svoje aranžmane u vrednosti od oko 150.000 evra. Kako ovo nije izolovan slučaj, važno je da se pre uplate puta infomišete o postupcima u ovakvom slučaju.

Račun "Barcino" tursa u blokadi je od 30.10.2023. godine i od tada je upitan opstanak ove poznate agencije. Svedoci smo da se poslednjih godina sve češće dešavaju bankroti i propadanja turističkih agencija, pa je veoma važno dobro se infomisati pre uplate aranžmana.

U ovom slučaju, proglašena je insolventnost agencije, a osiguranje je obavestilo putnike kako mogu da naplate štetu.

Šta kad agencija postane insolventna?

Insolventnost organizatora putovanja podrazumeva nesposobnost plaćanja dospelih obaveza u iznosu i u roku dospeća u periodu trajanja od najmanje 30 dana.

To znači dalje finansijsku blokadu organizatora putovanja, kao i nemogućnost izmirenja obaveza organizatora putovanja kada je iznos obaveza veći od iznosa sredstava kojima raspolaže na računima kod banaka.

U tim slučajevima postupa se prema Pravilniku o vrsti, visini i uslovima granacije putovanja, visini depozita u zavisnosti od kategorije licence, načinu aktiviranja, nameni sredstava, kao i drugim ulsovima koje mora da ispuni organizator putovanja.

U pavilniku se navodi da se garancijom putovanja za slučaj insolventnosti organizatora putovanja obezbeđuju troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u zemlji ili inostranstvu, u mesto polaska, potraživanja uplaćenih sredstava putnika po osnovu ugovora o turističkom putovanju, koje organizator putovanja nije realizovao, potraživanja uplaćenih sredstava putnika, u slučaju otkaza putovanja od strane putnika, u skladu sa opštim uslovima putovanja, potraživanja razlike između uplaćenih sredstava po osnovu ugovora o turističkom putovanju i sredstava sniženih srazmerno neizvršenju ili nepotpunom izvršenju usluga obuhvaćenih programom putovanja.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je danas da bi putnici koji su uplatili aranžmane u agenciji "Barcino turs", a nisu ih ostvarili, trebalo da dobiju 100 odsto uplaćenog iznosa.

Seničić je naveo da je u pitanju zakonom propisana procedura koja mora da se poštuje u ovakvim slučajevima, koji se dešavaju, ne samo u Srbiji, već i svuda u svetu.

"Agencija 'Barcino', gde je proglašena insolventnost ili bankrot, imala je obavezujuću polisu osiguranja koja je neophodna da bi se uopšte bavila ovim poslom. Njena vrednost je, prema saznanjima koje ja imam, daleko veća nego što su zahtevi putnika. Trebalo bi da svi putnici dobiju 100 odsto iznosa koji su uplatili", izjavio je Seničić za Tanjug.

Kako je rekao, očekuje da u naredna dva do tri meseca, ukoliko imaju potrebnu dokumentaciju, svi putnici koji budu aplicirali dobiju sav novac nazad. Prema saopštenju Milenijum osiguranja, putnici mogu da naplate štetu nakon dostavljanja neophodne dokumentacije.

"U želji da se proces prijave, likvidacije i isplate odštetnih zahteva sprovede blagovremeno u skladu sa važećim polisama i uslovima osiguranja, Milenijum osiguranje poziva sva oštećena lica-putnike da prikupe i kompletiraju dokaznu dokumentaciju neophodnu za isplatu naknade iz osiguranja", stoji u saopštenju.

Kompletnu dokumentaciju, uz detaljno popunjen Obrazac za prijavu štete i Upitnik, potrebno je dostaviti na imejl adresu: prijava@milenijum-osiguranje.rs ili putem preporučene pošte na adresu: Bulevar Milutina Milankovića 3b, Novi Beograd.

Shutterstock/VGstockstudio

Podsećamo, turistička agencija "Barcino tours" je od 30. oktobra u blokadi, a prema podacima Narodne banke Srbije, zaključno sa današnjim danom, Barcino je u blokadi za 19.010.506 dinara, odnosno oko 162.000 evra.

Nakon blokade računa, iz Barcinasu rekli da je došlo do pogrešnog obračuna.

"Istina je da je došlo do blokade računa, međutim do toga je došlo usled pogrešnog obračuna zbog čega je Barcino pokrenuo sudski postupak koji ima za cilj povlačenje blokade", oglasili su se tom prilikom za B92.net iz "Barcina".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.