Izvor: B92

Iako odluka o karantinu i dalje vredi za one koji rade na strateškim poslovima poput domova zdravlja, domova za starije i nemoćne osobe ili zatvora, zaposleni u svim ostalim delatnostima nastaviće svoj svakodnevni život iako imaju kovid.

Ministarstvo zdravstva Španije odlučilo je epidemiju koronavirusa, koja traje već dve godine, od sada da tretira kao grip, te ukine osnovne mere.

Lakši ili asimptomatski slučajevi kovida više nisu u okviru obaveznog karantina, a za zaposlene u domovima zdravlja, domovima za starije i zatvorima, karantin će trajati pet dana u slučaju zaraze.

U slučajevima kada su simptomi "umereni" ili "visoki" kod onih koji imaju pozitivne testove na koronavirus, primenjivaće se odmor kod kuće prema nalazu lekara, kao i kod teškog gripa.

Novim odlukama potpuno je uklonjeno i praćenje kontakata s grupama obolelih od kovida.

Uvereni da je faza epidemije prevladana, španski zdravstveni stručnjaci objavili su da će od sada na kovid biti fokusirani samo oni koji se leče u bolnici i oni iz ranjivih grupa (stariji i hronični bolesnici).

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.