Izvor: B92

Danas je na snagu stupilo novo pravilo prema kojem se ukida PLF obrazac, koji je dosad bio obavezan za ulazak u Grčku.

Grčka je ukinula obavezu popunjavanja detaljnog putničkog formulara (PLF) koji je uveden kao mere za suzbijanje širenja koronavirusa.

Obrazac za lociranje putnika (PLF) je morao da se popuni onlajn najmanje 24 sati pre ulaska u zemlju i da sadrži informacije kao što su zemlja iz koje turisti dolaze i adresa njihovog boravka tokom odmora, kao i trajanje prethodnih boravaka u drugim zemljama.

Međutim, od danas se ovaj uslov ukida što će olakšati putovanje mnogim turistima.

"Istina je, tačna je informacija, to pravilo danas stupa na snagu", potvrdio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić za Kurir.

Ovu lepu vest su podelili i u Fejsbuk grupi "Grčka info", a odmah su počeli da se nižu komentari podrške i oduševljenja putnika što će sada lakše moći da idu letovanje.

"Pakujemo kofere", "Bravo", "Baš lepa vest", samo su neki od komentara.

U ovom trenutku na sajtu Ministarstva spoljnih poslova trenutno od pravila za ulazak u ovu zemlju stoji sledeće:

* Sertifikat o vakcinaciji, koji je važeći nakon navršenih najmanje 14 dana od dana vakcinacije protiv koronavirusa i ne više od devet meseci nakon završetka osnovne vakcinacije (druga doza), odnosno bez vremenskog ograničenja za putnike koji su primili i buster dozu. Evropski digitalni sertifikat sadrži sledeće elemente: ime i prezime lica (kako je navedeno u putnoj ispravi), tip primljene vakcine, broj primljenih doza i datum vakcinacije, ili

* Sertifikat o preležanoj bolesti korone, koja je konstantovana laboratorijskim RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom (Rapid test). Evropski digitalni sertifikat o preležanoj bolesti se izdaje 14 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana, ili

* Negativan RT-PCR testa, ne stariji od 72 sata pre ulaska u Grčku, ili negativni antigenski (rapid) test, ne stariji od 24 časa pre ulaska u Grčku, na prisustvo virusa koronavirusa.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.