Izvor: B92, Prva TV

Pandemija koronavirusa napravila je probleme i Srbima koji žive i rade na Malti. Oni koji su se tokom prošle godine vratili u našu zemlju, sada ne mogu ponovo na Maltu, gde ih čekaju porodica i posao od koga žive. Ograničenje koje je donela pandemija pretvorilo je odmor u Srbiji u čekanje i neizvesnost.

Ljudima iz Srbije trenutno nije dozvoljen ulazak na Maltu jer je u toj državi naša zemlja na crvenoj listi epidemiološki manje sigurnih područja.

"Naši građani koji imaju regulisan boravak na Malti, mogu da idu. Građani koji imaju sertifikat o izvršenoj vakcinaciji na Malti mogu da putuju, važno je da provedu 14 dana u nekoj od tzv. sigurnih zemalja. To su uglavnom zemlje EU", kaže za TV Prva Goran Aleksić, ambasador Srbije u Rimu.

Jedan od većih problema je, kako tvrdi Slobodan Rangelov sa Malte, priznavanje sertifikata o vakcinama za naše državljane koji su vakcinu primili u Srbiji.

Da problemima ovde nije kraj pokazuje i situacija sa niškog aerodroma gde je grupi putnika onemogućen ulazak u avion zbog nepotpune dokumentacije.

"Verovatno su iz avio-kompanije tumačili vrlo resktriktivno možda čak i nepravilno te propise koji važe za ulazak naših građana", pojašnjava ambasador Srbije u Rimu.

Iz Ambasade Srbije kažu da su u stalnom kontaktu sa državljanima Srbije na Malti i da se uskoro planira otvaranje konzularne kancelarije na Malti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.